Εκτύπωση άρθρου

Ποίκιλα τα όρια ασφαλείας

Μπορεί να υπάρχει επιστημονική ομοφωνία, διεθνώς, ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν πολύ αλκοόλ, για να μην επιβαρύνουν την υγεία τους, όμως δεν υπάρχει συμφωνία για το πόσο είναι το «πολύ», καθώς παρατηρούνται τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών, όσον αφορά το τι θεωρείται ασφαλές.

Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες έχουν προτιμήσει να αποφύγουν το ζήτημα και να μην εκδώσουν κάποια σύσταση με συγκεκριμένο όριο στην κατανάλωση αλκοόλ.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως βασική μερίδα τα 10 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, συστήνοντας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες να μην ξεπερνούν τα δύο ποτά τη μέρα, άρα τα 20 γραμμάρια αλκοόλ.

Οι περισσότερες χώρες όμως δεν ακολουθούν αυτό τον ορισμό.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction, ερευνητές του Κέντρου για την Εξάρτηση και την Ψυχική Υγεία (CAMH) του Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Κρις Χάμφρις, εξέτασαν στοιχεία από 75 χώρες και διαπίστωσαν ότι, από αυτές, λιγότερες από τις μισές (37) διέθεταν κάποιο επίσημο όριο ή κανονισμό για το τι πρέπει να θεωρείται βασική μερίδα και άρα εντός ορίων κατανάλωση αλκοόλ. Όμως και αυτές ακόμη εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, της τάξης έως του 250%.

Έτσι, ως μερίδα ποτού θεωρούνται τα οκτώ γραμμάρια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία και στην Ισλανδία, ενώ στην Αυστρία η μερίδα είναι σχεδόν τριπλάσια (40 γραμμάρια).

Ένα ποτό οκτώ γραμμαρίων αλκοόλ ισοδυναμεί με 250 ml μια μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, με 76 ml κρασιού με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ και με 25 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κ.α.).

Στη Χιλή μπορεί να πιεί κανείς 56 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα και, παρόλα αυτά, θεωρείται ότι είναι πότης χαμηλού κινδύνου, ενώ η Ισλανδία θεωρεί χαμηλό κίνδυνο, αν κανείς δεν ξεπερνά τα δέκα γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap