eksipna paidia
Εκτύπωση άρθρου

Vita 

Φεβρουάριος 2014 – Τεύχος 199

Από τη Μαρία Παπαδοδημητράκη

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κα. Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγο παιδοψυχολόγο συγγραφέα

Η  εκπαίδευση ενός παιδιού δεν εξαρτάται μόνο από τα όσα μαθαίνει σε μια αίθουσα σχολείου. Μαθήματα παίρνει και από το σπίτι του. Τα μηνύματα των γονιών , ο τρόπος που του απευθύνονται καθώς και πως το αντιμετωπίζουν το επηρεάζουν καθοριστικά. Φροντίστε, λοιπόν, όσα του προσφέρετε να το εφοδιάζουν με τις κατάλληλες ικανότητες και δεξιότητες που θα το συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή και θα το βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. 

Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν διάφοροι τρόποι κυρίως μέσα από το παιχνίδι που μπορεί να φανούν τόσο διασκεδαστικοί  όσο και χρήσιμοι. Θα σας προτείνουμε κάποιους.

Δέσμευση και Αυτοέλεγχος 

Προτρέψτε τα  για παράδειγμα να μάθουν να πετούν 2-3 μπάλες στον αέρα και να τις  πιάνουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενθουσιάσει τα παιδιά. Για να μάθουν να κάνουν ζογκλερικά, χρειάζεται να αφιερώσουν αρκετό χρόνο. Ως κίνητρο κάθε φορά που τα καταφέρνουν να τους δίνετε ένα  αστεράκι  και όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό, να τους χαρίζετε  ένα δώρο ή να κάνετε κάτι που τους αρέσει.  Το καλό είναι ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα αρκετά ενδιαφέρουσα, ώστε να τους κρατάει το ενδιαφέρον και να μην τα παρατήσουν. Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε αύξηση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου εκείνων που για 6 εβδομάδες είχαν μπει στη διαδικασία να μάθουν να κάνουν ζογκλερικά.

Ενίσχυση τηςΑυτοπεποίθησης

Επαινέστε τη δουλειά τους,  ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Αυτό είναι κάτι που συχνά οι γονείς παραβλέπουν, καθώς δίνουν μεγάλη προσοχή μόνο  στο τελικό αποτέλεσμα, π.χ. στον  καλό βαθμό, αδιαφορώντας  για τον κόπο και την προσπάθεια που έχει καταβάλει το παιδί.

Δίνετε, λοιπόν,  έμφαση στη προσπάθεια  τους  . Με τον τρόπο αυτό σταδιακά χτίζετε την εκτίμηση που θα έχουν για τη δουλειά τους και συνεπώς για τα ίδια. Διαφορετικά, μπορεί να το στρεσάρετε, αφού θα εστιάζουν  στον «προορισμό» και όχι στο «ταξίδι».

Βέβαια, αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς από την άλλη,  αν συνεχώς επαινείτε το πόσο καλά και επιτυχημένα είναι , είναι πολύ πιθανό αργότερα να δυσκολευτούν  να αποδεχτούν ενδεχόμενη αποτυχία , με συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά η εικόνα τους.

Επιμονή και  Υπομονή

Mάθετέ τους  σκάκι ή κάποιο άλλο παιχνίδι στρατηγικής και ενθαρρύνετέ τα να ασχολούνται με τον  μοντελισμό  ή τις κατασκευές .

Κατ’ αρχάς,   για να μάθει κάποιος τα βασικά ενός παιχνιδιού  στρατηγικής χρειάζεται χρόνος, ενώ για να κερδίσει την πρώτη του παρτίδα –με εξαίρεση την τύχη- πρέπει να αφιερώσει πολλές ώρες και να χάσει πολλές φορές. . Έτσι, μέσα από συνεχείς δοκιμές, το παιδί  θα μάθει τελικά  να προσπαθεί  για να κερδίσει αλλά και  να δέχεται την αποτυχία.  Παράλληλα, τα παιχνίδια αυτά βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν τη προσοχή  και την οπτική τους μνήμη,  τη λήψη αποφάσεων, και την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων.

Κάντε διάλογο !

Συζητάτε μαζί τους σχετικά με τα ερεθίσματα που συναντάτε γύρω σας, δίνοντάς  τους έτσι  την ευκαιρία να εκφράσουν  διάφορες απορίες, στις οποίες καλό είναι  να τους απαντάτε με  λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. Κουβεντιάστε  για τη φύση, για τα διερχόμενα αυτοκίνητα, για τους ανθρώπους που βλέπετε γύρω σας. Επισκεφθείτε  μαζί τους το σούπερ μάρκετ και κάντε τα βοηθούς στα ψώνια . Με τον τρόπο αυτόν, τα παιδιά θα ανακαλούν  στη μνήμη τους πράγματα που ήδη γνωρίζουν , και  έτσι θα τα εμπεδώνουν καλύτερα., αλλά και θα μάθουν να λένε τη γνώμη τους. Μη φοβάστε, ακόμα,  να χρησιμοποιείτε δύσκολες λέξεις, όταν τους μιλάτε. Μπορεί στην αρχή να μην τις καταλαβαίνουν , αλλά με την επανάληψη και τη σωστή χρήση τους μέσα σε προτάσεις τελικά θα τις μάθουν.

3 ακόμα συμβουλές

Μαθήματα μουσικής Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί συγχρονισμό ανάμεσα στις κινήσεις των χεριών και τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα. Μάλιστα, όσο νωρίτερα αρχίσει ένα παιδί τα μαθήματα μουσικής τόσο καλύτερος είναι ο συγχρονισμός του, καθώς η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πριν την ηλικία των 7 ετών φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου. Απεικονίσεις εγκεφάλου μουσικών που ξεκίνησαν τα μαθήματα σε μικρή ή μεγάλη ηλικία έδειξαν ότι οι πρώτοι είχαν συσσωρευμένη λευκή ουσία στο μεσολόβιο, δηλαδή στη μεγάλη δέσμη νευρικών ινών που συνδέει τα δυο ημισφαίρια.  

Δραστήρια σπορ Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μελέτησαν τη λειτουργία του εγκεφάλου 49 παιδιών, ηλικίας 9 και 10 ετών, και ανακάλυψαν  ότι οι ανήλικοι, που εκτός σχολείου ασχολούνται με κάποιο άθλημα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και πιο δυνατή μνήμη. Μάλιστα, διαπίστωσαν  ότι εκείνοι που είναι πιο γυμνασμένοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο (κατά 12%) και να αποδίδουν καλύτερα σε ένα τεστ μνήμης από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

Πολύ παιχνίδι Το παιχνίδι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Μέσω αυτού αναπτύσσουν  την κινητικότητα, τις αισθητηριακές λειτουργίες, και τις νοητικές τους ικανότητες, εκφράζουν  συναισθήματα, καλλιεργούν  την κοινωνικότητα, την αυτοεκτίμηση, τη φαντασία τους. Επίσης, μαθαίνουν  να διαπραγματεύονται και να εκφράζουν  τη γνώμη τους.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap