spor k
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση όμως είναι δυο φορές πιο απαραίτητη στα παιδιά που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό.

Η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης από μικρή ηλικία είναι το κλειδί για να αναπτύξουν  τα παιδιά μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα τους επιτρέψει να πετύχουν τους στόχους τους. Αν μάλιστα μεγαλώνετε έναν μικρό αθλητή, τότε η δουλειά σας είναι ίσως πιο απαιτητική.

Γιατί ένας αθλητής -όσο σκληρά και αν προπονείται και όσο ταλέντο και αν έχει- αν αυτά συνδυάζονται με χαμηλή αυτοπεποίθηση πολύ συχνά δεν οδηγείται στην πολυπόθητη νίκη, γεγονός που προκαλεί την απογοήτευσή του η οποία μπορεί να τον οδηγήσει έως και στην παραίτηση από το όνειρό του.

Γι’ αυτό και γονείς και προπονητές, καλό είναι να έχουν γνώση κάποιων βασικών αρχών της αθλητικής ψυχολογίας τις οποίες πρέπει να αξιοποιούν προς όφελος των παιδιών τα οποία καλούνται να διαχειριστούν ισορροπημένα ζητήματα όπως η ήττα ή η νίκη που μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο νομίζουμε.

Γι’ αυτό:

– Διαλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας. Η ενθάρρυνση του παιδιού από τους ανθρώπους που αγαπά και εμπιστεύεται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αυτοπεποίθησής του. Γι’ αυτό φροντίστε στην επικοινωνία σας να χρησιμοποιείτε συχνά φράσεις όπως  “πιστεύω σε σένα” ή “είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις αλλά ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί δεν πειράζει. Η προσπάθεια μετράει”.

-Θυμίστε του παλιότερες επιτυχίες του και πόσο πολύ έχει εξελιχθεί. Αν π.χ. και στο παρελθόν είχε φοβηθεί πώς δε θα πετύχει κάτι αλλά τελικά το έκανε, θυμίστε του την ιστορία και επίσης πόση πρόοδο έχει σημειώσει από τότε.

-Βοηθήστε το να δει τα δυνατά του σημεία.  Πείτε του ποια κατά τη γνώμη σας είναι αυτά και ζητήστε του να σας πει και τη δική του. Εξηγήστε του επίσης πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά.

-Πείτε του πώς κανείς δεν είναι τέλειος και πώς μια αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Χρησιμοποιείστε παραδείγματα γνωστών αθλητών που οπωσδήποτε αγωνίστηκαν για να τα καταφέρουν και κληθηκαν να ξεπεράσουν ακόμα και βαριές αποτυχίες αλλά και τραυματισμούς κ.λπ.

 -Μάθετέ το να βάζει εφικτούς στόχους και να τους υλοποιεί βήμα – βήμα. Επιβραβεύετε την προσπάθειά του κάθε φορά που πετυχαίνει ένα κομμάτι του στόχου και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει χωρίς όμως να το πιέζετε.

-Δείξτε του πώς τα λάθη είναι κι αυτά μέρος του παιχνιδιού αλλά πώς δεν πρέπει να απορροφούν όλη την προσοχή του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μάθετέ του πώς να τα ξεπερνάει γρήγορα και να συνεχίζει. Θα μπορέσει να τα επεξεργαστεί μετά το τέλος του αγώνα.

-Στηρίξτε το σε περίπτωση αποτυχίας. Προετοιμάζετέ το και για το ενδεχόμενο της ήττας αλλά εξηγήστε του πώς είναι κάτι που δε συμβαίνει κάθε φορά και πώς νίκη και ήττα πάντα εναλλάσσονται. Βοηθήστε το να δει τι μπορεί να μην οδήγησε στο αποτέλεσμα που ήθελε και να το διορθώσει για την επόμενη φορά.

-Μάθετέ του να απολαμβάνει το παιχνίδι και να εστιάζει στην ευχαρίστηση και την εκτόνωση που του χαρίζει καθώς και σε όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσει χάρη στον αθλητισμό.

Αυτό θα το ανακουφίσει από ένα μεγάλο κομμάτι του άγχους και θα το βοηθήσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Copy link
Powered by Social Snap