Εκτύπωση άρθρου

Σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί για τους ασθενείς που νικούν το μελάνωμα ο έλεγχος του δέρματός τους από τον/την σύντροφό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο έλεγχος αυτός μπορεί να οδηγήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ενός νέου μελανώματος και να βοηθήσει τον ασθενή να καταλάβει αν μία ελιά είναι ύποπτη ή όχι.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology», στη μελέτη τους συμμετείχαν 494 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επιτυχημένη θεραπεία για μελάνωμα (το 51,2% ήταν γυναίκες) και οι σύντροφοί τους, μέσης ηλικίας 55 ετών.

Τα ζευγάρια των εθελοντών χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη έλαβε την κλασική φροντίδα με τους τακτικούς επανελέγχους από τον γιατρό, ενώ η δεύτερη εκπαιδεύτηκε στον έλεγχο του δέρματος για εντοπισμό τυχόν νέων, ύποπτων σπίλων.

Η εκπαίδευση συμπεριλάμβανε την αναγνώριση των αλλαγών στα όρια, το χρώμα και τη διάμετρο των σπίλων.

Στη διάρκεια 2 ετών παρακολούθησης, 66 από τους ασθενείς παρουσίασαν νέο μελάνωμα. Τα 43 από αυτά εντόπισαν τα ζευγάρια που είχαν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν τις ύποπτες ελιές, ενώ από τα ζευγάρια που δεν είχαν εκπαιδευτεί, κανένα δεν εντόπισε το νέο μελάνωμα (η διάγνωση έγινε από τον γιατρό στον οποίο τακτικά πήγαιναν στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής παρακολούθησης).

«Ο έλεγχος του δέρματος των ασθενών με μελάνωμα από τους/τις συντρόφους τους επιτρέπει να εξετάζονται και τμήματά του τα οποία δεν μπορεί εύκολα να δει μόνος του ο ασθενής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζουν Ρόμπινσον, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Northwestern.

«Επιπλέον, η συζήτηση μεταξύ των συντρόφων οδηγεί σε ορθότερη λήψη της απόφασης για το αν κάτι που βλέπουν είναι ύποπτο ή όχι. Όπως έδειξε και η μελέτη μας, η ορθή εκπαίδευση των συντρόφων δεν οδήγησε σε περισσότερες και αχρείαστες επισκέψεις στον γιατρό».

Επομένως, «ένα εκπαιδευμένο ζευγάρι μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία τυχόν νέο μελάνωμα, με μία παρέμβαση που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια τους ασθενείς».

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, που όμως είναι σχεδόν πλήρως ιάσιμη όταν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο όσοι αναπτύσσουν ένα μελάνωμα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν και άλλο, επομένως χρειάζονται τακτικό έλεγχο του δέρματός τους – στην αρχή ανά εξάμηνο και αργότερα σε ετήσια βάση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για νέο μελάνωμα είναι αυξημένος έως και 20 χρόνια μετά τον πρώτο καρκίνο, ενώ είναι δεκαπλάσιος από τον κίνδυνο που διατρέχει ο γενικός πληθυσμός να παρουσιάσει το πρώτο μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap