Εκτύπωση άρθρου

Επιστημονική αθώωση

Ίσως το βούτυρο έχει άδικα αποκτήσει κακή φήμη, καθώς αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται πολύ λίγο με πρόωρη θνησιμότητα και καθόλου με καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ φαίνεται να προστατεύει σε ένα βαθμό από το διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν, αξιολόγησαν στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες έρευνες από διάφορες χώρες, που συνολικά αφορούσαν πάνω από 636.100 άτομα. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί δέκα έώς 23 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 28.271 θάνατοι και 9.783 άτομα διαγνώσθηκαν με καρδιοπάθεια.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση βουτύρου ανά άτομο κυμαινόταν από το ένα τρίτο μιας μερίδας έως τις 3,2 μερίδες. Ως μερίδα βουτύρου θεωρήθηκαν τα 14 γραμμάρια τη μέρα ή περίπου ένα κουτάλι της σούπας.

Το βούτυρο περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, που γενικά θεωρούνται ανθυγιεινά. Όμως, η νέα μετανάλυση εντόπισε πολύ μικρή έως ασήμαντη συσχέτιση της ποσότητας βουτύρου που καταναλώνει κανείς ημερησίως, με τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα ή να εκδηλώσει καρδιοπάθεια.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου τη μέρα συσχετίστηκε με μια οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και μια μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.

«Συνοπτικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βούτυρο δεν θα έπρεπε ούτε να δαιμονοποιείται, ούτε και να θεωρείται σημαντικό για μια καλή υγεία», εξηγεί ο Δρ Μοζαφαριάν τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η πιθανή θετική επίδραση του βουτύρου στον διαβήτη.

«Μολονότι όσοι τρώνε περισσότερο βούτυρο, γενικά κάνουν χειρότερη διατροφή και ακολουθούν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η επίδραση του βουτύρου φαίνεται να είναι λίγο-πολύ ουδέτερη. Αυτό δείχνει ότι το βούτυρο είναι μια ενδιάμεση τροφή: πιο υγιεινό από τη ζάχαρη ή το άμυλο, όπως το άσπρο ψωμί ή οι πατάτες, αλλά πιο ανθυγιεινό από πολλές μαργαρίνες και μαγειρικά έλαια που έχουν υγιεινά λιπαρά, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σογιέλαιο», συμπληρώνει η ερευνήτρια Λόρα Πίμπιν.

Και τελικά οι ερευνητές καταλήγουν στην επισήμανση ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ίδιο το βούτυρο, όσο το πού το απλώνει κανείς, π.χ. πάνω σε λευκό ψωμί, ή με τι το συνδυάζει, π.χ. με πατάτες.

Οι καρδιολόγοι και άλλοι ειδικοί συνεχίζουν πάντως να προειδοποιούν ότι η μεγάλη κατανάλωση βουτύρου μπορεί να βλάψει και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν το «πράσινο φως» να τρώει κανείς όσο θέλει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap