Εκτύπωση άρθρου

Αμφιλεγόμενη θεωρία

Αν και η έλλειψη φυλλικού οξέος είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι προκαλεί επιπλοκές στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά υποστηρίζουν ότι και τα πολύ υψηλά επίπεδα του στον οργανισμό της εγκύου, συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο νεογνό.

Ωστόσο, η νέα αυτή επιστημονική θεωρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με ομάδες ειδικών να την χαρακτηρίζουν «αθεμελίωτη και ανεύθυνη κινδυνολογία».

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής την Δρ Ντανιέλ Φόλιν, παρουσίασε την επίμαχη μελέτη σε συνέδριο για τον αυτισμό στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία να έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό έντυπο ακόμα.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική βιταμίνη Β, που σε φυσική μορφή υπάρχει κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Πολλές γυναίκες έχουν ανεπαρκείς ποσότητες στον οργανισμό τους, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους για το κυοφορούμενο έμβρυο, γι’ αυτό και συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Όμως σύμφωνα με την Δρ Φόλιν και τους συνεργάτες της και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό της μητέρας συνεπάγονται κινδύνους για το έμβρυο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1.400 ζεύγη μητέρων-παιδιών, εκ των οποίων 107 παιδιά διαγνώθηκαν με αυτισμό (7,7%). Μία στις δέκα γυναίκες είχε υπερβολική ποσότητα φυλλικού οξέος (πάνω από 59 νανομόρια ανά λίτρο) και το 6% είχαν υπερβολική βιταμίνη Β12 (πάνω από 600 πικομόρια ανά λίτρο). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια έγκυος στο πρώτο τρίμηνο της κύησης πρέπει να έχει 13,5 έως 45,3 νανομόρια φυλλικού οξέος ανά λίτρο, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα σαφή όρια για τη Β12.

Η Δρ Φόλιν εξήγησε ότι δεν είναι σαφές γιατί μερικές γυναίκες έχουν τόσο υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος. Πολλές έγκυες παίρνουν σκευάσματα πολυβιταμινών, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, ενώ άλλες καταναλώνουν συχνά τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος. Μερικές μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για να απορροφούν περισσότερο φυλλικό οξύ ή ο οργανισμός τους να το μεταβολίζει με πιο αργό ρυθμό. Σε κάποιες μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες μόλις γεννήσουν, έχουν πολύ υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος -τουλάχιστον τετραπλάσια από το θεωρούμενο ως επαρκές επίπεδο- αντμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Ο αυτισμός είναι πέντε φορές συχνότερη στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια. Τα αίτια του παραμένουν ασαφή, αλλά οι έως τώρα έρευνες δείχνουν ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Επίσης, τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στη μητέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για αυτισμό στο παιδί. Αν τόσο το φυλλικό οξύ, όσο και η Β12, είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό, τότε ο κίνδυνος αυτισμού μπορεί να αυξηθεί έως 18 φορές.

Οι ερευνητές προτείνουν την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος ώστε να καθορισθεί το ιδανικό επίπεδο φυλλικού οξέος κατά την κύηση, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξη του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση η Δρ Φόλιν υπογράμμισε ότι η νέα μελέτη δεν αλλάζει το βασικό δεδομένο, πως το φυλλικό οξύ πρέπει να λαμβάνεται κατά την κύηση στην περίπτωση που η γυναίκα έχει έλλειψη.  

Τέλος, αντικείμενο μελέτης θα πρέπει να αποτελέσει και το γιατί στην περίπτωση του φυλλικού οξέος και της Β12, ο οργανισμός δεν αποβάλλει τις πλεονάζουσες ποσότητες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap