Μελέτη υποστηρίζει ότι εξέταση δείχνει ποιες έγκυες θα την εμφανίσουν
Μία στις 20 κυήσεις προσβάλλει η προεκλαμψία, η οποία εμφανίζεται μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η πάθηση ευθύνεται για περισσότερους από τέσσερις στους δέκα μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η προεκλαμψία αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού, έχοντας ως συνέπεια την ευαίσθητη υγεία ή ακόμη και τον θάνατο των νεογνών. Εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή, η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει σπασμούς θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της.
Τα αίτια της πάθησης δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η πάθηση εμφανίζεται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στον πλακούντα και κατά συνέπεια το έμβρυο δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και τροφή για τη σωστή ανάπτυξή του. Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που δεν παρουσιάζει απαραιτήτως συμπτώματα και επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θεραπεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω τοκετού.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» αναφέρεται η σημαντική αξία μιας εξέτασης με την οποία προβλέπεται ποιες έγκυες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Χάραλντ Τσάισλερ, «η προεκλαμψία αναπτύσσεται γρήγορα και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε γυναίκες που είχαν υγιή εγκυμοσύνη μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Η δυνατότητα να ανακοινώσουμε σε ασθενή με ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας ότι έχει χαμηλή τιμή sFlt-1/PlGF και άρα δεν διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση βραχυπρόθεσμα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα».
Το Βήμα