Εκτύπωση άρθρου

Ειδικά στις γυναίκες άνω των 40 ετών

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που αποκτούν παιδί με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ίσως είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν απογόνους με γενετικές ανωμαλίες εν συγκρίσει με εκείνες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, έρχονται σε αντίθεση με την εδραιωμένη αντίληψη ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών σε όλες τις γυναίκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας μελέτησαν στοιχεία γεννήσεων από τη Νότια Αυστραλία, της περιόδου 1986-2002. Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν περισσότερες από 301.000 γεννήσεις που είχαν προκύψει από φυσιολογική σύλληψη, 2.200 γεννήσεις από εξωσωματική γονιμοποίηση και σχεδόν 1.400 γεννήσεις από ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων (ICSI).

Μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιών, το μέσο ποσοστό γενετικών ελλειμμάτων ήταν 6% για τις γεννήσεις από φυσιολογική σύλληψη, 7% από εξωσωματική γονιμοποίηση και 10% από ICSI.

Αλλά όταν οι ερευνητές κοίταξαν τις γεννήσεις βάσει της μητρικής ηλικίας, τότε προέκυψε μια διαφορετική εικόνα. Τα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών κυμαίνονταν από 11% στις γυναίκες που ήταν νεότερες από 30 ετών όταν είχαν κυοφορήσει μετά από ICSI έως 3,6% στις γυναίκες 40 ετών και άνω που είχαν συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στις φυσιολογικές συλλήψεις, τα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών κυμαίνονταν από 5,6% μεταξύ των νεότερων γυναικών έως 8% σ’ αυτές 40 ετών και άνω.

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είχαν αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών συνολικά, συγκριτικά με όσες είχαν κυοφορήσει φυσιολογικά. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι υπογόνιμες γυναίκες 40 ετών και άνω που κάνουν χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν λιγότερο από το μισό ποσοστό γενετικών ελλειμμάτων των γόνιμων συνομηλίκων τους. Όμως, ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τις υπογόνιμες γυναίκες μικρότερης ηλικίας» σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Μάικλ Ντέβις, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Robinson» του αυστραλιανού πανεπιστημίου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap