Εκτύπωση άρθρου

Η επιστήμη απεφάνθη, αν μιλάτε στον εαυτό σας δεν είστε σίγουρα τρελοί, είστε απλά πιο έξυπνοι από εκείνους που σας κοιτάζουν παράξενα.

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε να μιλάμε μόνοι μας από την παιδική ηλικία, από τότε που αρχίζουμε να παίζουμε με τα παιχνίδια μας, με αποτέλεσμα αυτή η συνήθεια να μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκείνοι που μας χαρακτηρίζουν τρελούς.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, έρχονται να διαψεύσουν τις παραπάνω θεωρίες υποστηρίζοντας πως όσοι μιλάνε στους εαυτούς τους είναι απλά,  ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Γιατί όμως μιλάμε στον εαυτό μας;

Σύμφωνα με την έρευνα όταν μιλάμε στον εαυτό μας ο εγκέφαλός μας λειτουργεί όπως όταν δίνουμε οδηγίες σ’ έναν άλλο άνθρωπο. Επομένως, αυτό που, ουσιαστικά, κάνουμε είναι να δίνουμε οδηγίες στον ίδιο μας τον εαυτό, υπενθυμίζοντας μας τι είναι αυτό που κάνουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή και ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.
Πως επηρεάζει τον εγκέφαλό μας αυτή η συνήθεια;

Όπως αναφέρει μια έρευνα των ψυχολόγων Gary Lupyan και Daniel Swingley, οι εσωτερικές και εξωτερικές οδηγίες που δίνονται στον εγκέφαλο μας βοηθούν να βρίσκουμε κάποιο χαμένο αντικείμενο πιο γρήγορα.

Κατά τα ευρήματα της έρευνας, μπορούμε να βελτιώσουμε την όρασή μας όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε ένα αντικείμενο ακούγοντας την ονομασία του. Για παράδειγμα αν έχεις χάσει ένα στυλό οι πιθανότητες να το βρεις συντομότερα, επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σου τη λέξη “στυλό”, είναι μεγαλύτερες.

Αυτό γιατί μιλώντας παρέχουμε οδηγίες στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι απασχολημένος και με άλλες λειτουργίες να επικεντρωθεί σ’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 26 φοιτητές, 13 άνδρες και 13 γυναίκες, οι οποίοι έπρεπε να βρουν συγκεκριμένα προϊόντα στα ράφια κάποιου σουπερμάρκετ. Τα εύρηματα έδειξαν πως όσοι επαναλάμβαναν τις ονομασίες των προϊόντων τα βρήκαν στο μισό χρονικό διάστημα από εκείνους που δεν μιλούσαν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι όταν μιλάμε στον εαυτό μας τότε ενισχύουμε και βελτιστοποιούμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Επομένως, αν ανήκετε και εσείς σ’ αυτή τη κατηγορία αδιαφορείστε για τα αδιάκριτα βλέμματα όταν μιλάτε στον εαυτό σας. Το μόνο που κάνετε τη στιγμή που μιλάτε στον εαυτό σας είναι να βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να πάρει στροφές πιο γρήγορα, να αναλύει καταστάσεις και να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εύη Κιόρρι
(ΠΗΓΗ: lifehack)

News247

Copy link
Powered by Social Snap