Εκτύπωση άρθρου

Η χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος ως δείκτη της υγείας είναι άνευ αξίας και στιγματίζει αδίκως εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιούν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Αναλύοντας στοιχεία από 40.420 εθελοντές, διαπίστωσαν ότι σχεδόν ένας στους τρεις οι οποίοι ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με βάση τον ΔΜΣ τους, ήσαν στην πραγματικότητα υγιείς διότι δεν έπασχαν από κανένα από τα κλασικά προβλήματα υγείας (π.χ. πίεση, «ζάχαρο») που αποδίδονται στην παχυσαρκία.

Επιπλέον, πολλοί απ’ όσους είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ έπασχαν από καρδιομεταβολικά προβλήματα υγείας, επομένως δεν ήσαν διόλου υγιείς.

Η μελέτη διεξήχθη με αφορμή την πρόταση μίας ομάδας αμερικανών εμπειρογνωμόνων να υπάρχει «ποινή» (δηλαδή αύξηση) έως 30% στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων οι οποίοι δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια «υγείας», στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο ΔΜΣ.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες μελέτες αμφισβητούν την αξία του ΔΜΣ ως δείκτη των κινδύνων που απειλούν την υγεία, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB), αποφάσισαν να εξετάσουν την τυχόν συσχέτισή του με τους παράγοντες κινδύνου που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως εξηγούν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), ταξινόμησαν τους εθελοντές τους σε ομάδες με βάση τις καθιερωμένες τιμές του ΔΜΣ και εξέτασαν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, την αντοχή στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεϊνης (CRP) η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής στο σώμα (σ.σ. η χρόνια φλεγμονή είναι γενεσιουργός αιτία πολλών δεινών, της καρδιοπάθειας συμπεριλαμβανομένης).

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Αναλόγως με το πηλίκο, ταξινομείται το σωματικό βάρος και ο μελλοντικός κίνδυνος για την υγεία ως εξής:

* Κάτω από 18,5 = λιποβαρές άτομο (επικίνδυνα χαμηλό βάρος)

* Από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό βάρος

* Από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο

* Από 30 έως 34,9 = πρώτου βαθμού παχυσαρκία

* Από 35 έως 39,9 = δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

* Από 40 και πάνω = τρίτου βαθμού (ή κακοήθης ή νοσογόνος) παχυσαρκία, δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ

Όπως, όμως, διαπίστωσαν οι ερευνητές, σχεδόν οι μισοί υπέρβαροι (το 47,4%) εθελοντές, το 29% των παχύσαρκων πρώτου βαθμού και το 16% των παχύσαρκων δεύτερου και τρίτου βαθμού ήσαν μεταβολικώς υγιείς, δηλαδή οι τιμές τους σε όλους τους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου ήταν φυσιολογικές.

Αντιθέτως, πάνω από το 30% των εθελοντών στην κατηγορία του φυσιολογικού βάρους είχαν παθολογικές τιμές σε ένας ή περισσότερους από τουςπαράγοντες αυτούς, επομένως δεν ήσαν υγιείς.

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την παχυσαρκία ως θανατική καταδίκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι με περιττά κιλά είναι εντελώς υγιείς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνετ Τομιγιάμα, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UCLA.

«Παρ’ όλα αυτά στιγματίζονται και αν περάσει η νέα νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που οι πραγματικά ασθενείς θα τη γλιτώσουν μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν παθολογικό ΔΜΣ.

»Αυτό είναι εντελώς άδικο. Οι εργοδότες και όσοι χαράσσουν τις πολιτικές θα πρέπει να ασχολούνται με τους αληθινούς δείκτες της υγείας και όχι με αναξιόπιστους όπως ο ΔΜΣ».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap