Οι ερωτικές σχέσεις μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις χαρακτηριστικές κατηγορίες που δείχνουν πόσο δεσμευμένοι είμαστε και αν έχουμε μέλλον με το έτερό μας ήμισυ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 376 ανύπανδρα ζευγάρια μέσης ηλικίας 25-26 ετών, τα οποία παρακολούθησαν επί εννέα μήνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.
Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί πως αλλάζει με τον καιρό η δέσμευση γάμου – ένας όρος τον οποίο επινόησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Γκάμπριελ Ογκόλσκι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Σπουδών Οικογένειας του πανεπιστημίου, για να περιγράψει την αίσθηση των εθελοντών του ότι η σχέση τους έχει πιθανότητες να καταλήξει σε γάμο.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δημιούργησαν γραφήματα που έδειχναν πως και πόσο άλλαζε με τον καιρό η πρόθεσή τους να παντρευτούν τον/την σύντροφό τους, ενώ σημείωναν τις ημερομηνίες που σηματοδοτούσαν τις αλλαγές στις πιθανότητες να παντρευτούν (επειδή λ.χ. είχε προηγηθεί ένας καυγάς ή είχε συμβεί κάτι που έδειξε πόσο ταίριαζαν).
Πέραν της ανάλυσης των γραφημάτων και των σημειώσεών τους, οι ερευνητές συνομιλούσαν μία φορά τον μήνα με τους εθελοντές, για να μελετούν τον ρυθμό εξέλιξης της σχέσης τους.
Με όλ’ αυτά τα στοιχεία διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ταξινομήσουν τους εθελοντές σε τέσσερις κατηγορίες δέσμευσης γάμου: τους δραματικούς, τους εστιασμένους στον/στην σύντροφο, τους κοινωνικούς και τους καυγατζήδες.
Τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας ήταν τα εξής:
* Δραματικοί. Το 34% των εθελοντών. Η σχέση τους έχει πολλά και απότομα σκαμπανεβάσματα. Περνούν περισσότερο χρόνο χώρια απ’ ό,τι όλα τα άλλα ζευγάρια. Έχουν μειωμένη στήριξη από τις οικογένειες και τους φίλους τους.
* Εστιασμένοι στον/στην σύντροφο. Το 30% των εθελοντών. Είχαν τον/την σύντροφό τους πάνω απ’ όλους κι όλα, αν και στο πέρασμα του χρόνου υπήρχαν αλλαγές αναλόγως με το πόσο χρόνο περνούσαν μαζί.
* Κοινωνικοί. Το 19% των εθελοντών. Επηρεάζονται πολύ από τις αλληλεπιδράσεις του ζευγαριού με τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά η σχέση τους είναι ουσιαστικά σταθερή, επιδεικνύοντας μικρή διακύμανση.
* Καυγατζήδες. Το 12% των εθελοντών. Η σχέση περιστρέφεται γύρω από τς διαφωνίες και τους καυγάδες. Έχουν μεγάλο αριθμό αρνητικών στιγμών, αλλά δίχως τις απότομες αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην δραματική ομάδα.
Έπειτα από 9 μήνες , οι σχέσεις που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαλυθεί ανήκαν στην δραματική κατηγορία και όχι στην κατηγορία των καυγατζήδων, όπως θα περίμενε κανείς.
Αντίστοιχα, τις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί η σχέση προς τον γάμο είχαν τα ζευγάρια που εστίαζαν ο ένας στον άλλο και εν συνεχεία τα κοινωνικά ζευγάρια.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Γάμου & Οικογένειας» (JMF).
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα