Εκτύπωση άρθρου

 

‘Πρέσβεις’ της ευτυχίας, υπουργείο ευδαιμονίας και όλα όσα παλεύει να κάνει αυτό το κράτος σε ένα κόσμο “γκρι”, προκειμένου να γίνει όαση χαράς στη γη. Ποια χώρα είναι και γιατί η “καμπάνια υπέρ της ευτυχίας” μοιάζει με κακόγουστο αστείο για πολλούς πολίτες της;

Γίνεται ένα κράτος και μια κυβέρνηση να αναζητήσει, να εντοπίσει και να μοιράσει την ευτυχία συλλογικά σε όλους του πολίτες του; Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύουν πως γίνεται και γι’ αυτό έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους, την καθαρή, αμόλυντη ευτυχία. Διαβάζουμε σε άρθρο του BBC πως η χώρα ανακοίνωσε την επιλογή 60 αξιωματικών της θετικής ενέργειας και αρχηγών της ευτυχίας (positivity officers και chief happiness) με αρμοδιότητα να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο, να μελετήσουν την ευτυχία και τον τρόπο να τη μοιράσουν στο περιβάλλον γύρω τους.

Μια θέση στη… σκανδιναβική πεντάδα της ευτυχίας (Δανία, Νοσβηγία, Φινλανδία) αναζητούν τα ΗΑΕ ως το’ 21

Όσο σουρρεαλιστικό και αν ακούγεται, είναι η παράξενη αλήθεια. Άλλωστε το κράτος έχει δώσει από τον περασμένο Φλεβάρη χαρτοφυλάκιο στον πρώτο υπουργό ευτυχίας (του πλανήτη??) με αρμοδιότητα να κάνει τη χώρα και τους πολίτες της πιο χαρούμενους.

Τα Εμιράτα φαίνεται πως δεν έμειναν ικανοποιημένα από την κατάταξη στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες των Ηνωμένων Εθνών (κατέλαβαν την 28η θέση. Για την ιστορία η Ελλάδα κατετάγη 99η, ανάμεσα σε 150 χώρες και με ραγδαία πτώση του αισθήματος ευδαιμονίας) και αποφάσισαν να πάρουν “προσωπικά” ή αν το θέλετε πατριωτικά την υπόθεση. Στόχος να αναρριχηθούν στις πέντε πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου ως το 2021.

Αναζητούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου οι πολίτες μας θα έχουν απέραντα όρια ευτυχίας, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν πραγματικά να θριαμβεύσουν

“Αναζητούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου οι πολίτες μας θα έχουν απέραντα όρια ευτυχίας, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν πραγματικά να θριαμβεύσουν” αναφέρει ο αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ, Σεΐχης Μωάμεθ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.

Αν και η καμπάνια μοιάζει εξωπραγματική, έως και ουτοπική πολλοί δεν μοιάζουν να πείθονται για άλλους, πιο συμβατικούς λόγους. Δεν είναι λίγες οι φωνές στην παγκόσμια κοινότητα που έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην μεταναστευτική πολιτική και τον τρόπο διαχείρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Τα Αραβικά Εμιράτα, αν και το πιο ανεκτικό από τα κράτη της Μέσης Ανατολής, σε ότι αφορά στα πιστεύω και τον πολιτισμό τρίτων παραμένουν ένα αυταρχικό καθεστώς, την πολιτική του οποίου ορίζει μια ομάδα πανίσχυρων οικογενειών.

Τα ΗΑΕ όντως αντιλαμβάνονται πως πίσω από την ευτυχία κρύβονται πολλά περισσότερα, καθώς και ότι η επίτευξή της συνιστά κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από τη σύσταση ενός υπουργείου

“Νομίζω πως είναι μια κίνηση δημοσίων σχέσεων. Η κυβέρνηση θέλει να παριστάνει πως προσπαθεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα μέσω αυτή της πρωτοβουλίας, αλλά δεν ξέρω τι αντίκτυπο θα έχει στην πραγματικότητα” σημειώνει η Ινδή Έντουαρντς, μητέρα δύο παιδιών που ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι. “Πέραν του οξύμωρου της προσπάθειας, τα ΗΑΕ όντως αντιλαμβάνονται πως πίσω από την ευτυχία κρύβονται πολλά περισσότερα, καθώς και ότι η επίτευξή της συνιστά κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από τη σύσταση ενός υπουργείου” σημειώνει ο Τζάστιν Τόμας, ψυχολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Άμπου Ντάμπι.

Ο Τόμας πιστεύει πως μαζί με τη χαρά και την καλή διάθεση έρχεται και το οικονομικό κέρδος. “Οι διορατικές κυβερνήσεις βλέπουν το ζήτημα πολύ σοβαρά. Φυσικά και η ευτυχία δεν ‘φτιάχνεται’ έτσι εύκολα. Δεν πρόκειται για κάποιο δομικό πρόβλημα, μιλάμε για ανθρώπους, αλλά το γεγονός πως η ευτυχία βρίσκεται στο τραπέζι είναι από μόνο κάτι καλό”.

Λευτέρης Σαββίδης
ΠΗΓΗ BBC

Copy link
Powered by Social Snap