Εκτύπωση άρθρου

Οι κοινωνικές πιέσεις έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον μέσο όρο ανάπαυσης, γεγονός που συμβάλλει σε μια “παγκόσμια κρίση ύπνου”, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, παρακολούθησαν τις συνήθειες ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, μέσω μιας εφαρμογής, συγκέντρωσαν δεδομένα που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο και την ποσότητα του φυσικού φωτός στην οποία εκτίθενται τα άτομα σε κάθε χώρα.

Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αλλαγές συμβάλλουν στις συνήθειες του ύπνου.

Δείγμα για την έρευνα αποτέλεσαν άνθρωποι από 100 χώρες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

“Πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές πιέσεις της καθημερινότητας αποδυναμώνουν της βιολογικές ανάγκες το βράδυ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ένας άνθρωπος να κοιμηθεί ή ακόμα και να μειώνει την ώρα που ξεκουράζεται”, αναφέρει συγκεκριμένα η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Στην ουσία, τα αρνητικά γεγονότα επηρεάζουν το άτομο την ώρα που θα πέσει για ύπνο, ενώ η ηλικία είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ότι οι μεσήλικοι άντρες κοιμούνται πολύ λιγότερο από το βασικό χρόνο που είναι 7 ή 8 ώρες.

Η έρευνα βασίστηκε σε μια ελεύθερη εφαρμογή που υπάρχει, η οποία είχε δημιουργηθεί το 2014, για να βοηθήσει τους χρήστες να ξεπεράσουν το jetlag των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από 6.000 άτομα άνω των 15 ετών να στείλουν ανώνυμα τα δεδομένα του ύπνου τους, πόσες ώρες κοιμούνται, πότε ξυπνούν και τις συνθήκες φωτισμού στο χώρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος ύπνου στον κόσμο κυμαίνεται από 7 ώρες και 24 λεπτά, στη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία μέχρι σε 8 ώρες και 12 λεπτά στην Ολλανδία.

Παρά το γεγονός ότι η διαφορά 48 λεπτών μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, η έλλειψη ύπνου μισής ώρας έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έκθεση στο Κέντρο Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, ανέδειξε ότι ένας στους τρεις, Αμερικανούς ενήλικες δεν κοιμάται αρκετά, λιγότερο δηλαδή από 7 ώρες ημερησίως.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με την έκθεση του CDC.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες κοιμούνται 30 λεπτά περισσότερο από τους άντρες κατά μέσο όρο ενώ οι άνθρωποι που εκτίθενται στο φυσικό φως του ηλίου σε καθημερινή βάση, κοιμούνται πιο νωρίς.

Πηγή: REUTERS/Athit Perawongmetha

Cnn.gr

Copy link
Powered by Social Snap