Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ (ανοιγοκλείσιμο ματιών, συσπάσεις του προσώπου, επανάληψη ήχων από το περιβάλλον τους, σε κάποιες περιπτώσεις εκστόμιση βρισιών χωρίς φαινομενικό λόγο κ.λπ.) και αφορά περίπου το 1% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Τα ακριβή αίτιά του δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί ωστόσο, όπως φαίνεται από μελέτες, πιθανότατα οφείλεται σε δυσλειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών (π.χ. ντοπαμίνη, σεροτονίνη) ενώ φαίνεται πώς είναι και κληρονομικό.
Για πολλούς ασθενείς δεν απαιτείται ειδική θεραπεία ωστόσο για κάποιους άλλους είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τα τικ που μπορεί να υπονομεύουν την καθημερινότητά τους και την προσωπική και κοινωνική τους ζωή. Συνήθως παρουσιάζονται εξάρσεις του συνδρόμου μεταξύ 11 και 14 ετών ενώ τα συμπτώματα φθίνουν μετά από αυτό το σημείο και μέχρι την ενηλικίωση. Στο 20 % – 30% των πασχόντων όμως μπορεί να επιμένουν και στην ενήλικη ζωή.
Μέχρι στιγμής θεραπευτικά χρησιμοποιούνται κυρίως οι ανταγωνιστές της ντοπαμίνης, ωστόσο μια νέα έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία ανοίγει το δρόμο για τη χρήση ενός νέου όπλου. Πρόκειται για μία νευροχημική ουσία που παράγεται στον εγκέφαλό μας, γνωστή στους επιστήμονες ως GABA, η οποία όπως όλα δείχνουν μπορεί να τιθασεύσει τις εκφάνσεις του συνδρόμου.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες τα άτομα με σύνδρομο Τουρέτ εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ουσίας (έως και 50% λιγότερο από τα άτομα χωρίς Τουρέτ) γι’ αυτό και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη παρουσία της GABA κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να συμβάλλει αισθητά στον έλεγχο των συμπτωμάτων για την πλειονότητα των πασχόντων καθώς στοχεύει απευθείας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κίνηση. Το εξίσου σημαντικό όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμη και για τη θεραπεία κι άλλων παρόμοιων διαταραχών.
Πηγή: Nottingham University, UK
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου