child stoxoi
Εκτύπωση άρθρου

Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι που μπορούν να βάζουν στόχους και να δεσμεύονται να τους πραγματοποιήσουν με την ευκαιρία της έλευσης του καινούργιου χρόνου. Όπως συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, είναι καλό να το κάνουν και τα παιδιά. Όχι βέβαια όπως οι ενήλικες αλλά με έναν τρόπο προσαρμοσμένο στα μέτρα τους.

Γιατί να το δοκιμάσετε

Τα παιδιά είναι σημαντικό να μαθαίνουν να βάζουν στόχους από νωρίς στη ζωή τους προκειμένου να πετύχουν πράγματα σε διάφορους τομείς. Π.χ. να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες, τρόπους κ.λπ. Και εννοείται πώς αυτό δεν πρέπει να γίνεται με τη μορφή αγγαρείας. Μια πολύ καλή αφετηρία, όπως λένε οι αμερικανοί επιστήμονες είναι οι “δεσμεύσεις” για τη νέα χρονιά.

Ανάλογα με την ηλικία τους

Η Ακαδημία για να βοηθήσει τους γονείς να καταφέρουν ενα εμφυσήσουν στα παιδιά τους την έννοια του στόχου εξέδωσε μία λίστα με στόχους που μπορούν να θέσουν ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους. Έτσι προτείνουν:

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Απλές “δεσμεύσεις” που σχετίζονται με τη συμπεριφορά ή με συνήθειες προσωπικής υγιεινής. Π.χ. “φέτος θα είμαι καλός με όλα τα παιδάκια στο σχολείο μου” ή “θα μαζεύω τα παιχνίδια μου” ή “θα πλένω τα χέρια μου πριν φάω” κ.λπ.

Για παιδιά 5-12 ετών: Δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία και την προσωπική τους ασφάλεια. Π.χ.”φέτος θα τρώω περισσότερα λαχανικά”, “θα μιλάω στους γονείς μου αν κάποιος με παρενοχλεί” κ.ο.κ.

Για τους εφήβους: Εδώ η λίστα μεγαλώνει και μπορεί να αφορά από τη διατροφή τους μέχρι τη χρήση ουσιών, τη διαχείριση του άγχους κ.λπ.

Το κλειδί για να το πετύχετε

Βασικό κομμάτι για την επιτυχία της “αποστολής” σας είναι φυσικά η καλή επικοινωνία με το παιδί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε μαζί του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του και προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σας στην ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Εννοείται πώς δεν μπορείτε να περιμένετε ειδικά από τα μικρότερα παιδιά να θέτουν στόχους μόνα τους. Μπορείτε όμως να το κάνετε μαζί τους προσπαθώντας να συνδυάσετε τη σωστή διαπαιδαγώγηση με τις ανάγκες τους.

Σε κάθε περίπτωση μην υπερφορτώνετε τη λίστα με τις πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις και στο τέλος της χρονιάς επιβραβεύστε τα για όσα έχουν καταφέρει.

Και φυσικά αν δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν κάτι, μην τα επιπλήξετε αλλά συζητήστε μαζί τους τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει διαφορετικά και ενθαρρύνετέ τα να ξαναπροσπαθήσουν ή να θέσουν έναν νέο πιο εφικτό στόχο.

Έτσι θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσανατολίζονται προς ό,τι θέλουν να επιτύχουν στη ζωή τους και επίσης να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους και να θεμελιώσουν την προσωπική τους ευτυχία.

https://edition.cnn.com/2016/01/01/health/healthy-new-years-resolutions-kids/

To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap