brest cancer
Εκτύπωση άρθρου

brest cancer

Ελπίδες για καλύτερη θεραπεία του καρκίνου του μαστού δίνει ένα νέο τεστ, που τον χωρίζει σε επτά κατηγορίες αντί για τις τρεις που ισχύουν σήμερα, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Το τεστ μπορεί να διατίθεται ευρέως μέσα στην επόμενη διετία, προσθέτουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ταξινόμηση του καρκίνου σε περισσότερους υποτύπους θα συμβάλλει στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς θα χορηγούνται στις ασθενείς τα φάρμακα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εξολοθρεύσουν τον δικό τους καρκίνο.

Προς το παρόν, στα καρκινικά κύτταρα του μαστού αναζητούνται δύο βιοδείκτες. Ο ένας είναι οι υποδοχείς οιστρογόνων (ER) και ο άλλος η πρωτεΐνη HER-2.

Με βάση αυτούς τους βιοδείκτες, οι καρκίνοι του μαστού χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Καρκίνοι με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Αποτελούν τα περίπου δύο τρίτα των κρουσμάτων της νόσου. Αντιμετωπίζονται κυρίως με ορμονικές θεραπείες που έχουν αντιοιστρογονική δράση.

2. Καρκίνοι θετικοί στην HER2. Αποτελούν το περίπου 20% των κρουσμάτων. Αντιμετωπίζονται με ειδικό φάρμακο (λέγεται τραστουζουμάμπη).

3. Καρκίνοι τριπλά αρνητικοί. Έχουν αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2. Αποτελούν το περίπου 1 στα 6 κρούσματα. Αντιμετωπίζονται κυρίως με χημειοθεραπεία (φάρμακα της οικογενείας των ταξανών και των ανθρακυκλινών).

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ αναζήτησαν κι άλλους χαρακτηριστικούς βιοδείκτες σε 1.073 δείγματα όγκων του μαστού, από τηνβάση δεδομένων του βρετανικού οργανισμού Breast Cancer Campaign.

Έτσι διαπίστωσαν ότι το 93% των δειγμάτων μπορούσε να ταξινομηθεί σε επτά κατηγορίες, ενώ το υπόλοιπο 7% είχαν μικτά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επαλήθευσαν το εύρημά τους εξετάζοντας και άλλα δείγματα καρκινικών όγκων του μαστού.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), οι επτά κατηγορίες προσδιορίζονται από τον συνδυασμό και τα επίπεδα 10 πρωτεϊνών των καρκινικών μαστικών κυττάρων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ER και η HER2, αλλά και ορισμένες που σήμερα δεν ελέγχονται, όπως η p53, οι κυτταροκερατίνες (CK), η HER3 και η HER4a.

«Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται διαρκώς και έτσι καθίσταται ολοένα πιο περίπλοκη η απόφαση για το ποια θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για κάθε ασθενή ξεχωριστά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντυ Γκριν, από την Ερευνητική Ομάδα Παθολογίας Μαστού του πανεπιστημίου.

Και συνέχισε: «Για να βελτιωθεί η φροντίδα και η πρόγνωση των ασθενών, απαιτείται οι θεραπείες να χορηγούνται στοχευμένα στις κατάλληλες ασθενείς – και αυτό μπορεί να προσφέρει το τεστ που επινοήσαμε».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα 

Πηγή : Web Only

Τα Νέα 

Copy link
Powered by Social Snap