formamartios2015
Εκτύπωση άρθρου


Κι όμως!  Κάποια στιγμή η ζωή μετά το διαζύγιο προχωρά! Ξαφνικά ο έρωτας χτυπά ξανά την πόρτα και μπορεί να βρεθείς σ’ ένα νέο σπίτι με μια νέα οικογένεια που μπορεί ν’ απαρτίζεται από το παιδί σoυ και πιθανόν το παιδί του συντρόφου σου από προηγούμενους γάμους και σύντομα -γιατί όχι- και το παιδί-καρπό της μεταξύ σας σχέσης! Το όνειρό σου; Να ζήσετε ευτυχισμένοι μαζί! Είναι άραγε εφικτό;

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος.

εν είναι τάση, είναι όμως γεγονός! Οι μεικτές οικογένειες, αυξάνονται διεθνώς και η χώρα μας σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό το φαινόμενο. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δεθούν συναισθηματικά και να συμβιώσουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη μέλη τα οποία δε συνδέονται αναγκαστικά με δεσμούς αίματος;

Το σίγουρο είναι ότι για να διασφαλισθεί η πολυπόθητη αρμονία, χρειάζεται να εξισορροπηθούν πολλές και διαφορετικές ανάγκες. 

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Το κοινό μέτωπο είναι ιδιαίτερα  σημαντικό στη φάση της μετάβασης. Πριν, λοιπόν, κάνεις οτιδήποτε άλλο, το πρώτο βασικό βήμα είναι να συζητήσεις με τον σύντροφό σου για να αποφασίσετε πως ακριβώς θα αντιμετωπίζετε τις  καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν. Ορίστε τι άλλο μπορεί να βοηθήσει:

Θέστε νέα όρια…

Καθορίστε με το σύντροφό σας  κάποιους κανόνες   που θα ισχύσουν στη νέα σας οικογένεια ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Σταδιακά με ηρεμία και σταθερότητα περάστε τα και στα παιδιά σας χωρίς να χάσουν τις καθημερινές τους συνήθειες.

… όμως δείξτε και ευελιξία

Συμφωνείστε με το σύντροφό σου να υπάρχει σεβασμός στις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού, τις ιδιαίτερες συνήθειές του ακόμα και στο ταπεραμέντο του. Σημαντικό είναι, επίσης, να λάβεις υπόψη και τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι από το οποίο προέρχεται το παιδί του συντρόφου σου, αντί να τους διαγράψεις με μία γραμμή. Το ίδιο και αυτός.

Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα…

Χρησιμοποίησε τις βασικές ρουτίνες τωνπαιδιών όπως συγκεκριμένη ώρα ύπνου και γευμάτων, πότε και πόσο τηλεόραση βλέπει ο καθένας κλπ για να διαμορφώσετε ένα βασικό πλαίσιο ενότητας και λειτουργικότητας. Αν ο καθένας ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς, η οικογένεια διασπάται.

… αλλά ορίστε και νέα εθιμοτυπικά

Εξασφάλισε ευχάριστες νότες στο οικογενειακό πρόγραμμα που θα αναμένουν τα μέλη ΤΗς οικογένειας με προσμονή και που θα σας βοηθήσουν να δεθείτε περισσότερο π.χ. ένα βραδινό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας.

Δώστε χρόνο…

Από τη στιγμή που θα μείνετε όλοι μαζί χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν τα παιδιά στη δομή και τις συνήθειες της νέας οικογένειας που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φθάσει και τα δυο χρόνια . Μη βιάζεσαι λοιπόν να είναι όλα τέλεια από την πρώτη μέρα όσο κι αν αυτό επιθυμείς.

και χώρο.

Είναι σημαντικό οι «νέοι γονείς» να λάβετε υπόψη την ηλικία,την προσωπικότητα και  τις  ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού  προνοώντας ώστε αυτές να ικανοποιούνται. Για παράδειγμα όπως ένα μωρό έχει ανάγκη από ένα ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθεί έτσι και ένας έφηβος έχει ανάγκη από ένα δωμάτιο που μπορεί να ακούσει τη μουσική που προτιμά ή να δεχτεί τους φίλους του χωρίς να το ενοχλούν τα μικρότερα αδερφάκια.

Δείξτε σεβασμό…

Δώστε και οι δύο σύντροφοι το καλό παράδειγμα αποφεύγοντας την κριτική στη συμπεριφορά του άλλου και επιδιώκετε  όλα τα μέλη –ανεξαρτήτως ηλικίας- να σέβονται το ένα το άλλο.

…αλλά και κατανόηση.

Σε καμία οικογένεια η ατμόσφαιρα δεν είναι πάντα ειρηνική. Γι’ αυτό καλό είναι οι προσδοκίες να μην είναι υψηλές λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα και ανάμεσα στα αδέρφια υπάρχουν τσακωμοί και καβγάδες και μάλιστα συχνοί.

Δώστε χωριστό χρόνο στο κάθε παιδί

Στην προσπάθειά  να «δέσει» η νέα οικογένεια πιθανόν να περνάτε περισσότερο χρόνο όλοι μαζί σαν οικογένεια. Να θυμάσαι όμως ότι το κάθε παιδί έχει ανάγκη και χρόνο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό από τον γονιό του.

… αλλά και στη σχέση.

Πιθανόν στην προσπάθειά σας οι δύο σύντροφοι να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν, να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στον γονικό σας ρόλο, παραμελώντας τη συντροφική σχέση. Φροντίστε με τον σύντροφό σας να διατηρείτε την επαφή μεταξύ σας ζωντανή περνώντας κάποιο χρόνο μόνοι χωρίς τα παιδιά.

Extra tip

Oι βιολογικοί γονείς πρέπει να έχουν τη θέση τους στη ζωή των παιδιών. Ούτε εσύ χρειάζεται να αντικαταστήσεις τη μητέρα των παιδιών του συντρόφου σου ούτε κι εκείνος τον πατέρα των δικών σου.  Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι και οι δύο βιολογικοί τους γονείς τους συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν στη ζωή τους

Και να θυμάσαι…

Αν γενικά στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις, τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ή δεν γνωρίζετε με τον σύντροφό σου πώς να χειριστείτε συγκεκριμένες προκλήσεις, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στον ειδικό.

Forma 

Μάρτιος 2015 Τεύχος 145

Copy link
Powered by Social Snap