Στα δίχτυα μιας νέας, επικίνδυνης φοβίας πέφτουν καθημερινά χιλιάδες χρήστες κινητών τηλεφώνων, που τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να χάσουν τη συσκευή τους βιώνοντας κρίσεις άγχους και ανασφάλειας, ακόμη και στην προοπτική η συσκευή τους να μείνει χωρίς μπαταρία.
Πρόκειται για τη nomophobia, που αποτελεί μια σύγχρονη μορφή τεχνολογικού πανικού και προσβάλλει τους φανατικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων, που έχουν αναγάγει σε βασικό συστατικό της καθημερινότητάς τους το κινητό, είναι εξαρτημένοι από αυτό και δεν μπορούν να περάσουν ούτε λεπτό μακριά του!
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το πιο σημαντικό σύμπτωμα της nomophobia (αποτελεί συντόμευση των λέξεων No-mobile-phone-phobia) είναι η αίσθηση του τρόμου που προκαλείται και μόνο στη σκέψη της απώλειας του κινητού τηλεφώνου. Ο τρόμος εκδηλώνεται μάλιστα και στην πιθανή ξαφνική απώλεια του σήματος ή ακόμη στην πιθανότητα αποφόρτισης της μπαταρίας, που θα καταστήσει τη συσκευή ανενεργή.
Μερικά από τα πιο τρανταχτά σημάδια της σύγχρονης τεχνολογικής ασθένειας, που μαρτυρούν ότι ο χρήστης του κινητού κινδυνεύει να αποκτήσει τη νέα φοβία, είναι η αδυναμία να απενεργοποιήσει τη συσκευή του, ο συνεχής έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των αναπάντητων κλήσεων και των νέων μηνυμάτων, η ανάγκη να έχει μαζί του το κινητό ακόμη και στην τουαλέτα, αλλά και η συνήθεια να έχει συνεχώς συνδεμένη τη συσκευή στον φορτιστή, ώστε να μην αδειάσει η μπαταρία. Τα στοιχεία σχετικής βρετανικής έρευνας είναι ενδεικτικά: Οι χρήστες κινητών ελέγχουν το τηλέφωνό τους τουλάχιστον τριάντα τέσσερις φορές την ημέρα, ενώ οι μισοί από αυτούς ενοχλούνται όταν κάποιος ελέγχει τα μηνύματα τους κρυφά, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
«Η nomophοbia ξεκινάει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την εξάρτηση τοου ατόμου να έχει τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο» δηλώνει στην «Espresso» η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου και συμπληρώνει: «Σήμερα το κινητό τηλέφωνο είναι ένα πολυμηχάνημα που υπάρχει συνεχώς στο χέρι μας. Μας βοηθάει να έχουμε συνεχή επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους και παράλληλα μας παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για πολλούς όμως η χρήση αυτή έχει γίνει εμμονή. Ετσι ελέγχουν συνεχώς το κινητό τους, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητά τους, ακόμη και κρυφά, προκειμένου να μη χάσουν αυτή την ψευδαίσθηση επικοινωνίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε εφήβους και νέους, αλλά και σε ηλικίες μέχρι 40 ετών. Πρόκειται για κατάσταση εξάρτησης και για εθισμό στη χρήση του κινητού, ακόμη και στην κίνηση που κάνουν για να το έχουν στα χέρια τους».
Σύμφωνα με την κυρία Καππάτου, πολλοί εξαρτημένοι από το κινητό παθαίνουν κρίσεις άγχους και ανασφάλειας ακόμη και στην προοπτική πως η συσκευή τους κινδυνεύει να μείνει από μπαταρία. «Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρήστης που αντιλαμβάνεται ότι είναι εξαρτημένος από το κινητό θα πρέπει να φροντίσει να αντιμετωπίσει αυτά τα συμπτώματα μόνος του. Είτε κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης είτε κλείνοντας το κινητό του τηλέφωνο για λίγες ώρες καθημερινά. Πρόκειται για μια τάση εξάρτησης, από την οποία πρέπει να απαλλαγεί για να νιώσει πιο ελεύθερος. Το κινητό είναι μια χρήσιμη συσκευή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως “μέτρον άριστον”».
Θύματα κυρίως οι νέοι 25 έως 34 ετών
Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από μεγάλη βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας και σε δείγμα 1.000 ατόμων που ρωτήθηκαν σχετικά, το ηλικιακό γκρουπ που φέρεται να είναι πιο ευάλωτο στην nomophobia είναι οι νέοι, ηλικίας 18 έως 24 ετών (77%), ενώ από κοντά ακολουθούν οι χρήστες κινητών ηλικίας από 25 έως 34 ετών (68%). Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν τα ιστορικά «υψηλά» που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, όταν σχετική έρευνα αποκάλυψε πως το 10,3% όσων πλοηγούνται στο Ιντερνετ παγκοσμίως χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο για να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά αυτών που επισκέπτονται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από το τηλέφωνό τους, αφού σχεδόν οι μισοί χρησιμοποιούν online υπηρεσίες του κινητού τους για να έχουν έλεγχο και να τσεκάρουν τον λογαριασμό τους.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
espresso