Πνευματική αντίσταση στη γήρανση
Ο διαλογισμός μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της εγκεφαλικής ατροφίας αλλά και της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου, με την πάροδο της ηλικίας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychology.
Ερευνητές από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Αϊλίν Λούντερς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μελέτησαν 100 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 24 – 77 ετών, από τους οποίους οι μισοί έκαναν διαλογισμό για αρκετά χρόνια (από τέσσερα έως 46 χρόνια, με μέσο όρο τα 20) και οι υπόλοιποι όχι.
Με την χρήση εξελιγμένων τεχνικών μαγνητικής τομογραφίας αξιολόγησαν την κατάσταση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου κάθε συμμετέχοντα.
Οι απεικονίσεις έδειξαν το αναμενόμενο, δηλαδή ότι με την πάροδο της ηλικίας η φαιά ουσία του εγκεφάλου μειώνεται και ο εγκέφαλος υφίσταται νευρωνική φθορά και άρα έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Η δεύτερη -και πιο σημαντική- διαπίστωση ήταν ότι αυτή η αναπότρεπτη φθορά του νευρωνικού εγκεφαλικού ιστού στη μέση και ιδίως στην τρίτη ηλικία είναι πιο αργή στην περίπτωση όσων έκαναν διαλογισμό. Στην περίπτωσή τους, η φαιά ουσία «αντιστέκεται» περισσότερο στην φθορά με το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα, μεγάλα τμήματα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο όσων διαλογίζονταν, ήταν καλύτερα διατηρημένα.
Για «απρόσμενα μεγάλη θετική επίπτωση» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, που περίμεναν να δουν μικρότερες επιπτώσεις. Πάντως και παλαιότερη έρευνα, έχει δείξει ότι ο διαλογισμός σχετίζεται με μικρότερη ατροφία και στη λευκή ουσία του εγκεφάλου (στον βοηθητικό εγκεφαλικό ιστό ανάμεσα στους νευρώνες).
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, εκτός από τον διαλογισμό, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να παίζουν ευεργετικό ρόλο στην καλύτερη διατήρηση του εγκεφάλου, όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής (σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή κ.α.), τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αλλά και οι γενετικές διαφορές στον εγκέφαλο.
Η συσχέτιση διαλογισμού – επιβράδυνσης εγκεφαλικής φθοράς είναι σημαντική, καθώς μετά τη δεκαετία του ’70 αυξάνεται παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής και οι περισσότερες χώρες «γερνάνε» δημογραφικά. Μια κοινωνία με περισσότερους ηλικιωμένους, χρειάζεται μεθόδους για να τους διατηρεί σε υγιή κατάσταση χωρίς νευροεκφυλιστικές νόσους (άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ) – και ο διαλογισμός φαίνεται πως είναι μια τέτοια χρήσιμη τεχνική.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ