angrywoman
Εκτύπωση άρθρου

Χειριστείτε τον σωστά

Ενώ σε μικρές δόσεις ο θυμός μπορεί να μας κάνει καλό καθώς μπορεί να μας κινητοποιήσει π.χ. να βάλουμε τέλος σε μία τοξική σχέση, να αντισταθούμε στην αδικία κ.λπ., όταν βγαίνει εκτός ελέγχου μπορεί να είναι καταστροφικός. Πώς θα τον θέσουμε υπό τον έλεγχό μας;

Βλάπτει και την υγεία μας

Πέρα από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις σχέσεις μας (π.χ. να πούμε πολύ σκληρά πράγματα σ’ έναν άνθρωπο που αγαπάμε κ.λπ.), ο ανεξέλεγκτος και συχνός θυμός έχει συνέπειες και στο σώμα μας.

Όπως δείχνουν διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η μεγάλη φόρτιση που νιώθουμε όταν θυμώνουμε, μπορεί να επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς μας. Επιπλέον, φαίνεται πώς συμβάλλει στην ανάπτυξη και πνευμονολογικών προβλημάτων καθώς, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, οι ορμόνες του στρες όταν “χτυπάνε κόκκινο” (όπως συμβαίνει όταν θυμώνουμε πολύ) είναι πιθανό να  συμβάλλουν στην παρουσία φλεγμονής στους αεραγωγούς. Επίσης, οι ίδιες ορμόνες επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό μας, το οποίο φαίνεται ότι “πέφτει” όταν αυτές εκτοξεύονται. Τα παραπάνω μάλιστα φαίνεται πώς ισχύουν γενικά και για τον θυμό που εξωτερικεύεται συχνά με υπερβολικό τρόπο αλλά και για τον θυμό που καταπνίγεται συνεχώς χωρίς ποτέ να βρίσκει διέξοδο αλλά αντίθετα συσσωρεύεται μέσα μας. Φαίνεται δηλαδή πώς αυτό που πυροδοτεί τις παραπάνω καταστάσεις δεν είναι το ίδιο το συναίσθημα του θυμού, το οποίο όταν εκφράζεται με μέτρο είναι απολύτως υγιές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον διαχειριζόμαστε.

10 + 2 τρόποι για να τον ελέγξετε

Προσπαθήστε να ηρεμήσετε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν κάτι ή κάποιος σας θυμώσει είναι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να επανακτήσετε -όσο μπορείτε- την αυτοκυριαρχία σας. Ακολουθήστε τη συμβουλή των μαμάδων μας και μετρήστε ως το 10, απομακρυνθείτε από τον χώρο, βγείτε να πάρετε λίγο φρέσκο αέρα και γενικά κάντε ό,τι θεωρείτε πώς θα σας βοηθήσει να καλμάρετε -όσο γίνεται- τα νεύρα σας και να σκεφτείτε τι ακριβώς σας πείραξε και πώς θα θέλατε να το χειριστείτε με τον πιο ωφέλιμο τρόπο.

Μιλήστε

Μην κρατήσετε ό,τι σας έχει θυμώσει μέσα σας. Μόλις θεωρήσετε ότι είστε πιο ήρεμοι, συζητήστε με επιχειρήματα και αποφασιστικότητα για ό,τι σας ενόχλησε χωρίς όμως να επιδιώξετε να έρθετε σε ρήξη με την άλλη μεριά.

Κινηθείτε

Η εκτόνωση μέσα από μια φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική όταν νιώθετε ότι “βράζετε” από θυμό. Πηγαίνετε για τρέξιμο ή έστω μια μεγάλη βόλτα και γενικά προσπαθήστε να ασχοληθείτε με κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε την ένταση και από το μυαλό και από το σώμα.

Κάντε ασκήσεις ψυχραιμίας

Κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές ή το να φανταστείτε πώς είστε σε ένα ήρεμο μέρος, κάποιες ασκήσεις γιόγκα ή το διάβασμα κ.λπ. μπορούν όντως να βοηθήσουν σε καταστάσεις αναταραχής. 

Παρατηρήστε πώς θυμώνετε

Συχνά οι ίδιοι δεν έχουμε εικόνα του εαυτού μας όταν βρισκόμαστε εν βρασμώ. Κι ενώ εμείς μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, οι άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό μας κάποιον που δεν αναγνωρίζουν με αποτέλεσμα η ένταση να κορυφώνεται. Προσέξτε λοιπόν, μήπως ασυνείδητα κάνετε κάποιες επιθετικές κινήσεις (π.χ. αν κουνάτε πολύ έντονα τα χέρια σας σα να θέλετε να χτυπήσετε τον άλλον, αν σφίγγετε τα δόντια σας κ.λπ.) και προσπαθήστε να τις ελέγξετε.

Δοκιμάστε να τον προλάβετε

Ο θυμός σπάνια έρχεται απροειδοποίητα. Συνήθως καταλαβαίνουμε πότε είμαστε στα πρόθυρα της μεγάλης έκρηξης καθώς το κεφάλι μας γεμίζει με αρνητικές σκέψεις, τα χέρια μας μπορεί να αρχίζουν να τρέμουν, η καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα κ.λπ. Αν λοιπόν είναι δυνατό, προσπαθήστε να προλάβετε την έξαρση των σημαδιών είτε λέγοντας στην άλλη μεριά να σταματήσει πριν εκτραχυνθούν τα πράγματα είτε φεύγοντας για λίγο από τον χώρο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα κ.λπ.

Ελαττώστε τις πηγές άγχους στη ζωή σας

Όσο περισσότερο στρες έχουμε καθημερινά τόσο ανεβαίνει το ενδεχόμενο να έχουμε συχνότερα ξεσπάσματα θυμού. Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε στο πρόγραμμά σας, σε τακτική βάση, μία δραστηριότητα που θα σας αποφορτίζει.

Μην καθυστερείτε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας

Μερικές φορές δείχνουμε υπερβολική υπομονή σε πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε θυμό. Όμως το πρόβλημα μπορεί να γιγαντώνεται ακριβώς επειδή δεν έχουμε εκφράσει την ενόχλησή μας. Γι’ αυτό μιλήστε από τις πρώτες φορές που θα ξεκινήσει να σας ενοχλεί κάτι και μην περιμένετε να φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο για να μη στεναχωρήσετε τους άλλους κ.λπ.

Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις

Αν αυτό που σας θυμώνει, είναι μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση που δεν έχετε καταφέρει να επιλύσετε με τον διάλογο, αντί να “τρελαίνεστε” κάθε φορά, προσπαθήστε να βάλετε ένα τέλος επιστρατεύοντας πιο ανορθόδοξες μεθόδους. Αν π.χ. ο σύντροφός σας δε μαζεύει ποτέ τα ρούχα του, δοκιμάστε να μην τα μαζεύετε εσείς για λογαριασμό του ή να τα αφήνετε στο κρεβάτι στη μεριά που κοιμάται κ.λπ. και αν δείξει ενοχλημένος, εξηγήστε του ήρεμα βοηθώντας τον να καταλάβει ότι αυτή του η συμπεριφορά σας ενοχλεί.

Αποκτήστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Όσο κι αν νιώθετε τον θυμό να σας πνίγει, καλό είναι μερικές φορές -αναλόγως πάντα με το πρόσωπο και την περίσταση- να τον αφήνετε πίσω σας. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους και μην περιμένετε να είναι τέλειοι και να συμπεριφέρονται όπως ακριβώς θα θέλατε. Από τη στιγμή που θα αποδεχτείτε αυτό, είναι πολύ πιθανό να έχετε λιγότερες “εκρήξεις”.

Δείτε το αστείον του πράγματος

Προσπαθήστε σε κάθε τι να βλέπετε την αστεία πλευρά  χωρίς όμως να γίνεστε είρωνες απέναντι στον “αντίπαλο” καθώς αυτό μπορεί να οξύνει τα πνεύματα σε αντίθεση με το καλοπροαίρετο, ήπιο χιούμορ που μπορεί να δράσει κατευναστικά.

 Απευθυνθείτε σε ειδικό

Αν βλέπετε ότι αδυνατείτε να χειριστείτε αποτελεσματικά τον θυμό σας, είτε τον εκφράζετε πολύ συχνά και πολύ έντονα είτε τον καταπνίγετε, ίσως είναι σκόπιμο να αναζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ο οποίος θα μπορέσει να σας προτείνει πρακτικές και λύσεις που θα χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Από τη Χ. Γιαννοπούλου με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας Καππάτου 

Copy link
Powered by Social Snap