Εκτύπωση άρθρου

Νέα στοιχεία από το ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας

Οι γυναίκες που βιώνουν επίμονο πόνο κατά τον τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη μετά την γέννηση του παιδιού τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας (28/8 – 2/1) στο Χονγκ Κονγκ.

Η μελέτη έγινε στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης, καθώς παρατηρείται παγκοσμίως αύξησης της επιλόχειας κατάθλιψης. Εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10% – 15% των επιτόκων και συντελεί σε σημαντική νοσηρότητα και φτωχή νεογνική και μητρική υγεία.

Στόχος της τριτοετούς φοιτήτριας Γουέι Ντου (υπό την επίβλεψη των καθηγητών Αλεξ Σια, Μπαν Λεονγκ Σνγκ και Χελεν Τσεν) ήταν να μελετήσει την επίδραση του εμμένοντος πόνου του τοκετού στο σκορ της επιλόχειας κατάθλιψης.

Το δείγμα αποτελούνταν από 200 υγιείς γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδειο αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού των πρωτότοκων παιδιών της. Η ψυχολογική ευπάθεια αξιολογήθηκε βάσει των κλιμάκων PSS και PCS.

Μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης στην έκτη και όγδοη εβδομάδα μετά τον τοκετό, η ερευνήτρια κατέγραψε τον επίμονο πόνο τοκετού και τα επίπεδα άγχους των επιτόκων, σύμφωνα με την κλίμακα STAI. Η επιλόχεια κατάθλιψη αξιολογήθηκε με την κλίμακα EPDS.

Συνολικά 138 γυναίκες (69%) τελικά συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Η συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, ήταν 5,8%. Οι ασθενείς με επίμονο πόνο είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης συγκριτικά με ασθενείς των οποίων ο πόνος είχε εξαλειφθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες από τοκετό.

Παράμετροι που σχετίζονταν με το υψηλό σκορ επιλόχειας κατάθλιψης ήταν τα αυξημένα επίπεδα στρες, η μεγαλύτερη ευπάθεια στον πόνο κατά την περίοδο του τοκετού και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους στην έκτη και την όγδοη εβδομάδα μετά την γέννα.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη η ευπάθεια στον πόνο και το άγχος κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και ο επίμονος πόνος του τοκετού ή το αυξημένο στρες μετά την γέννα, σχετίζονται άμεσα με υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης. Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης. Εμείς ήδη διεξάγουμε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη για την επίπτωση του πόνου και την επιλόχεια κατάθλιψη στις εγκύους» εξήγησε η φοιτήτριας Γουέι Ντου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap