mouth herpers
Εκτύπωση άρθρου

mouth herpers

Ο ιός που προκαλεί επιχείλιο έρπη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι από τους 1.625 εθελοντές τους είχαν ενδείξεις χρόνιας λοίμωξης με τον ιό αυτό ή με ορισμένους άλλους, επιτύγχαναν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Τα νέα ευρήματα, όμως, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Neurology», δεν αποδεικνύουν ότι οι ιοί προκαλούν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Δείχνουν μόνον πως υπάρχει κάποια συσχέτιση, διευκρίνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μίρα Κέιταν, νευρολόγος στο Κολλέγιο Παθολόγων & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

«Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα για την αιτιοπαθογένεια. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως υπάρχει κάποια συσχέτιση, η οποία ασφαλώς πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», τόνισε.

Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού του απλού έρπη ή HSV. Μία μορφή του, ο HSV-1, συνήθως προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, ενώ μία άλλη, ο HSV-2, συνήθως προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί με τον HSV, αυτός «κρύβεται» σε λανθάνουσα κατάσταση στα νευρικά κύτταρα, για να αναζωπυρωθεί εάν και όταν υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα – κάτι που μπορεί να συμβαίνει κατ’ επανάληψιν.

Ο HSV μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος, ακόμα και στον εγκέφαλο. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί επιστήμονες εικάζουν ότι η χρόνια λοίμωξη από ερπητοϊό μπορεί να συμβάλλει στην άνοια – πιθανώς προκαλώντας εμμένουσα φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν εθελοντές μέσης ηλικίας 69 ετών. Η δρ Κέιταν και οι συνεργάτες της τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος, για να αναζητήσουν ενδείξεις χρόνιας μόλυνσης από συνηθισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί ήταν ο HSV1, ο HSV2, ένας άλλος ιός που λέγεται κυτταρομεγαλοϊός και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, το βακτήριο c.pneumoniae που προκαλεί πνευμονία, και το ελικοβακτήριο του πυλωρού που προκαλεί το πεπτικό έλκος.

Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης τους.

Κατά μέσον όρο, όσο μεγαλύτερο ήταν το «φορτίο λοιμώξεων» των εθελοντών, τόσο χειρότερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη νοητική οξύτητα, συμπεριλαμβανομένου του μορφωτικού επιπέδου, του καπνίσματος και νοσημάτων όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Επαναλαμβανόμενα τεστ σε διάστημα μιας οκταετίας δεν έδειξαν να επιδεινώνεται η κατάσταση με το χρόνο.

Όπως εξήγησε η δρ Κέιταν, η μόλυνση από τους τρεις ιούς φάνηκε να παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων.

Συνολικά, το 23% των εθελοντών είχαν ενδείξεις έκπτωσης των νοητικών δεξιοτήτων κατά την έναρξη της μελέτης. Οι πιθανότητες να παρουσιάζουν τέτοιες ενδείξεις ήταν 2,5 φορές περισσότερες σε όσους ήταν φορείς και των τριών ιών, έναντι όσων δεν έφεραν κανέναν.

«Ως φαίνεται δεν παίζει ρόλο η μόλυνση με έναν ιό, αλλά το συνολικό φορτίο λοιμώξεων», είπε η δρ Κέιταν. Επιπλέον, «η συσχέτιση φάνηκε να είναι ισχυρότερη στις γυναίκες», πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η γυμναστική μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση, καθώς η συσχέτιση των ιών με τις νοητικές δεξιότητες παρατηρήθηκε μόνο σε εθελοντές οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή.

Οι τρεις ιοί είναι πολύ συνηθισμένοι, καθώς οι περισσότεροι ενήλικες φέρουν τουλάχιστον έναν από αυτούς – λ.χ.. το 80% των ενηλίκων είναι μολυσμένοι με κυτταρομεγαλοϊό.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα  

Πηγή : Web Only

Τα Νέα 

Copy link
Powered by Social Snap