happyparenting
Εκτύπωση άρθρου

Happyparenting

10 Ιουνίου 2014

Αντιμετωπίστε τις κατηγορίες του πρώην

Πώς να αντιδράσετε όταν ο/η πρώην σύντροφός σας σχολιάζει αρνητικά και σας κατηγορεί στο παιδί σας

Επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καππάτου-ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας

Ένα δύσκολο διαζύγιο και μια κατεστραμμένη σχέση δύο πρώην συντρόφων που διανθίζεται από κατηγορίες των οποίων αποδέκτης είναι το παιδί, δεν είναι καθόλου εύκολο σενάριο. Η παρόρμηση να απαντήσετε με το ίδιο νόμισμα στον πρώην σύντροφο που σας κατηγορεί ή μιλάει προσβλητικά για εσάς στο παιδί σας είναι αναμφίβολα πολύ ισχυρή.

Όμως ενώ η τακτική αυτή σας γεμίζει με ικανοποίηση προσωρινά, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεγεθύνει, πλήττοντας τόσο τη σχέση με το παιδί σας όσο και την ψυχική του ισορροπία. Τι μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού; Ξεκινήστε από την αρχή και με οδηγό σας την αγάπη και το ενδιαφέρον προς το παιδί σας θωρακίστε τη σχέση σας για να μην επηρεάζεται από οποιαδήποτε αρνητικό σχόλιο.

Μιλήστε στον πρώην σύντροφό σας. Ακόμα κι αν οι σχέσεις σας αυτό το διάστημα δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, είναι αναγκαίο να επιδιώξετε να μιλήσετε με τον πατέρα/μητέρα του παιδιού σας για να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση. Πείτε ότι το παιδί σας δείχνει στενοχωρημένο και λυπημένο και ότι στην προσπάθειά σας να το ανακουφίσετε σας αποκάλυψε όσα τυχόν αρνητικά σχόλια εκφράζει ο/η ίδιος/α ή το περιβάλλον του/της για εσάς. Zητήστε του να σταματήσει για το καλό του παιδιού. Πείτε του/της ότι είναι ελεύθερος/η να λέει ότι θέλει για εσάς αλλά όχι στο παιδί. Διαβεβαιώστε τον/την ότι εσείς δεν κάνετε κάτι αντίστοιχο.

Δημιουργήστε θετικές εμπειρίες με το παιδί σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί απολαμβάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες αντί να σπαταλάτε χρόνο με κατηγορίες εκατέρωθεν. Όσο περισσότερες όμορφες εμπειρίες έχετε μοιραστεί τόσο λιγότερο πιθανό είναι να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα αρνητικά σχόλια που ακούει.

Διορθώστε τις εσφαλμένες εντυπώσεις χωρίς να κατηγορείτε τον/την πρώην σύντροφό σας. Σε κάποιες περιπτώσεις αισθάνεστε ότι αδικείστε και πρέπει να επανορθώσετε . Σε σημαντικά θέματα που το παιδί σας αναφέρει και ζητά να μάθει μπορείτε να του δώσετε κάποιες πληροφορίες κυρίως όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ώστε το ίδιο να κρίνει. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται να γίνεται με μέτρο και προσοχή γιατί ενδεχομένως προκαλείται μεγαλύτερη σύγχυση που τελικά δεν το βοηθά. Εξηγείστε του, όμως, ότι εσείς δεν συμφωνείτε με τη τακτική του άλλου γονιού του και προτρέψτε το να μην επιτρέπει σε κανένα γονιό να εκφράζεται αρνητικά άμεσα ή έμμεσα για τον άλλο στο ίδιο.

Εκφράστε την αγάπη σας. Προσφέρετε απλόχερα στο παιδί σας την αγάπη που χρειάζεται, ακόμα και αν ακούει προσβολές για το πρόσωπό σας από τρίτους, αποφεύγοντας την παγίδα της υπερπροστασίας και τις παροχές υλικών αγαθών προκειμένου να διασφαλίσετε την εύνοιά του. Να θυμάστε ότι η σχέση σας μαζί του χτίζεται και δεν πρέπει να βασίζεται σε παροχές.

Αυξήστε τις αντοχές σας. Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από τα αρνητικά σχόλια που σας μεταφέρονται μέσω του παιδιού και να συγκρατείτε την παρόρμηση για αντεπίθεση. Η αλήθεια είναι ότι το παιδί είναι θύμα μιας διαδικασίας που δεν κατανοεί και δυστυχώς επιδρά αρνητικά στο ψυχισμό του.

Διατηρήστε την επικοινωνία με το παιδί σας , ό,τι και αν συμβαίνει. Μην επιχειρήσετε να το κρατήσετε σε απόσταση, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα του λείψετε ή ότι θα μεγαλώσει η επιθυμία του να είναι κοντά σας, καθώς με τα παιδιά (σε αντίθεση με τους ενήλικες) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η απόσταση φέρνει μεγαλύτερη απόσταση και αποξένωση. Διατηρήστε τον δεσμό όσο πιο δυνατό γίνεται και φροντίστε να βρίσκεστε πάντα δίπλα του, ό,τι και να γίνει.

 https://www.happyparenting.gr/paidi-efhbos/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/cyxologia-paidi/2815-%CE%9F-%CE%97-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF.html

Copy link
Powered by Social Snap