diatrofh vra
Εκτύπωση άρθρου

Αν είχατε αποφασίσει στην αρχή του χρόνου να αδυνατίσετε αλλά έχετε ήδη χαλάσει τη δίαιτά σας, μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας.

Ως φαίνεται, είμαστε προγραμματισμένοι να υπερκαταναλώνουμε φαγητό, ιδίως τον χειμώνα – και αυτό εξηγεί γιατί μας φαίνονται τόσο δελεαστικά τα παχυντικά φαγητά τις κρύες μέρες του Ιανουαρίου.

Όποιος θέλει να χάσει βάρος, καλύτερα είναι να περιμένει την άνοιξη για να αρχίσει να μετράει τις θερμίδες του και να προσέχει τις ποσότητές του, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», χρησιμοποίησαν μία σειρά από μαθηματικά μοντέλα για να διερευνήσουν την θεωρία ότι ο οργανισμός των ζώων έχει εξελιχθεί ώστε να αποθηκεύει συγκεκριμένη ποσότητα λίπους.

Οι υπολογισμοί τους αποκάλυψαν ότι για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, είναι πιο επικίνδυνο να είναι υπερβολικά αδύνατα και να κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, απ’ ό,τι πολύ παχιά.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι ισχυρότερη η εγγενής επιθυμία της αύξησης του σωματικού λίπους και βάρους, απ’ ό,τι της απώλειάς του.

Αυτή την υποσυνείδητη ανάγκη για συσσώρευση σωματικού λίπους επιτείνουν τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη φαγητά, στα οποία πολύ δύσκολα αντιστέκεται ο εγκέφαλος.

«Θα περίμενε κανείς ότι η εξέλιξη θα μας παρείχε τη δυνατότητα να συνειδητοποιούμε πότε έχουμε φάει αρκετά, αλλά αντί γι’ αυτό έχουμε μικρό αυτοέλεγχο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνητή τροφή», δήλωσε ο δρ Άντριου Χίγκινσον, λέκτορας Ψυχολογίας στο Έξετερ.

«Αυτό οφείλεται στο ότι τα σύγχρονα, εξαιρετικά γευστικά και παχυντικά φαγητά προκαλούν τόσο έντονη λαχτάρα, ώστε αυτή υπερβαίνει κάθε αδύναμο εξελικτικό μηχανισμό που διαθέτει ο οργανισμός για να σταματάει το φαγητό».

Οι υπολογισμοί του δρος Χίγκινσον και των συνεργατών του έδειξαν επίσης ότι η λαχτάρα για αποθήκευση περισσότερου λίπους είναι εξαιρετικά έντονη τον χειμώνα, όταν παραδοσιακά τα ζώα βρίσκουν πιο δύσκολα τροφή, και μάλιστα ότι συνδυάζεται με ανάγκη για μείωση της κινητικότητας ώστε να υπάρχει συντήρηση των διαθέσιμων θερμίδων.

Ο συνδυασμός αυτός ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για αύξηση του σωματικού βάρους κατά τους κρύους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Σε όλα τα ζώα παρατηρείται εποχιακή διακύμανση στην ανάγκη για αύξηση του βάρους, διότι η αποθήκευσή του είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας τις περιόδους που θα λιγοστέψει η τροφή – και αυτή η περίοδος ήταν ο χειμώνας για τους ανθρώπους πριν από την βιομηχανική επανάσταση», εξήγησε ο δρ Χίγκινσον.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η Πρωτοχρονιά είναι πιθανώς η χειρότερη εποχή του χρόνου για να αρχίσει κανείς μία νέα δίαιτα».

Ο δρ Χίγκινσον πρόσθεσε ότι καλύτερα είναι να περιμένουμε έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο που τα σπαρτά αρχίζουν να μεγαλώνουν και ο υποσυνείδητος φόβος της έλλειψης τροφής να υποχωρεί, οπότε διευκολύνεται η απώλεια βάρους.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap