Εκτύπωση άρθρου

Τα χημικά σήματα λειτουργούν ως το μέσο κατά το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να «συγχρονιστούν συναισθηματικά»

Λένε ότι ένα χαμόγελο αποκαλύπτει πολλά. Σύμφωνα όμως με μια ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία, ο ιδρώτας μπορεί να αποκαλύψει ακόμη πιο πολλά.

Όπως αναφέρουν σε πρόσφατη έρευνά τους, η ευτυχία μεταφέρεται με την αίσθηση της… όσφρησης!

Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι οι οσμές που παράγονται από τον οργανισμό μας μπορούν να «επικοινωνήσουν» τη χαρά μας στους άλλους –φαινόμενο γνωστό ως «χημειο-σηματοδότηση» (chemosignalling).

Τα χημικά σήματα λειτουργούν ως το μέσο κατά το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να «συγχρονιστούν συναισθηματικά», έξω από τη συνειδητή κατανόησή τους.

Παρότι η «χημειο-σηματοδότηση» είχε αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι μεταφέρει μηνύματα φόβου και αηδίας, λίγα ήταν γνωστά για τη σχέση της με τα θετικά συναισθήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές συνέλλεξαν ιδρώτα από «αποστολείς» συμμετέχοντες σε χαρούμενη, φοβισμένη και ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση, χρησιμοποιώντας ειδικά pads που τοποθέτησαν κάτω από τις μασχάλες τους, ενώ παρακολουθούσαν διαφορετικά κλιπ ταινιών. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν μέσα σε βάζα και τα έδωσαν στους συμμετέχοντες-«δέκτες» για να… πάρουν μια μυρωδιά σε τυχαία σειρά.

Ένας ηλεκτρομυογράφος μετρούσε τις ανεπαίσθητες διαφορές στη δραστηριότητα των μυών του προσώπου τους, ως συνάρτησητου συναισθήματοςπου βίωναν, το οποίο προκαλούνταν από τον ιδρώτα που μύριζαν.

Η έκθεση στον ιδρώτα από τους χαρούμενους «αποστολείς» προκάλεσε μια πιο ευτυχισμένη έκφραση προσώπου, σε σχέση με αυτή από τους φοβισμένους ή ουδέτερους «αποστολείς», ανέφεραν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PsychologicalScience.

News.gr

Copy link
Powered by Social Snap