Εκτύπωση άρθρου

Τέσσερις κούπες καφές την ημέρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη με σχεδόν 7.000 εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν πάνω από 900 ml καφέ την ημέρα είχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Αν και η ποσότητα αυτή μοιάζει τεράστια, αντιστοιχεί σε σχεδόν τέσσερις κούπες ή έξι μικρά φλιτζάνια.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει σχεδόν 10.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια πάθηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή της μυελίνης ουσίας – του προστατευτικού «περιβλήματος» των νευρικών ινών, που επιτρέπει την «επικοινωνία» των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.

Η καταστροφή αυτή έχει ως συνέπεια διάφορα συμπτώματα, τα οποία είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

* Αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα (40% των ασθενών)

* Διαταραχή όρασης στο ένα μάτι (22% των ασθενών)

* Αιμωδίες (μουδιάσματα, 21% των ασθενών)

* Διπλωπία (βλέπουν διπλά, 12% των ασθενών)

* Ίλιγγος, καυσαλγία («κάψιμο») και αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης στην σπονδυλική στήλη και τα πόδια (5% των ασθενών)

* Νευραλγία τριδύμου (πόνος στο πρόσωπο, 5% των ασθενών)

* Δυσαρθρία (δυσκολίες στην ομιλία, 5% των ασθενών)

Επειδή όλ’ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, μόνο ένας γιατρός μπορεί να αποφανθεί εάν οφείλονται στην σκλήρυνση κατά πλάκας ή όχι.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιον μηχανισμό θα μπορούσε ο καφές να προστατεύει από την ανάπτυξή της, αλλά μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ευθύνεται η καφεϊνη η οποία έχει γνωστές νευροπροστατευτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η μελέτη

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής»  (JNNP),  πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στο Μαίρυλαντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ (UCB).

Οι ερευνητές ουσιαστικά πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές αναλύσεις. Στην πρώτη, εξέτασαν στοιχεία από 1.620 πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.788 υγιείς εθελοντές από τη Σουηδία και στη δεύτερη 1.159 ασθενείς και 1.172 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Όλοι οι εθελοντές είχαν παράσχει λεπτομερή στοιχεία για την κατανάλωση καφέ και το πρόβλημα της υγείας τους.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έπιναν καφέ, ο κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν σημαντικά μειωμένος σε όσους κατανάλωναν πάνω από 900 ml την ημέρα.

Η μείωση ήταν 30% στο σουηδικό σκέλος της μελέτης και 31% στο αμερικανικό.

Επιπλέον, ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το πότε είχε αρχίσει η καθημερινή κατανάλωση καφέ.

Αν και η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον καφέ και την πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών σε ανθρώπους και ζώα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να βρεθεί και ο υπαίτιος μηχανισμός που την εξηγεί, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Σε ένα σχόλιό τους στο ίδιο τεύχος της JNNP, οι δρες Ελέιν Κίνγκγουελ και Ζοσέ Μαρία Αντρέας Βίγναντς, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, γράφουν πως ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία.

Και αν επιβεβαιωθεί πως προστατεύει και από τη σκλήρυνση κατά πλάκας,τόσο το καλύτερο.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap