mens cof
Εκτύπωση άρθρου

mens-cof

Σύμφωνα με μελέτη, άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια δυνατού καφέ ημερησίως είχαν τις μικρότερες πιθανότητες να βιώσουν την πατρότητα μέσω της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί εχθρό της γονιμότητας των ανδρών, σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης

Ο πολύς καφές βλάπτει σοβαρά την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικοί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι άνδρες οι οποίοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια δυνατού καφέ ημερησίως είχαν μόνο μία στις πέντε πιθανότητες να βιώσουν την πατρότητα μέσω της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα (στη δεύτερη αυτή ομάδα οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού «σκαρφάλωναν» στο 52%).

Βλάβες σε μοριακό επίπεδο

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Χαβάη οι ερευνητές ανέφεραν πως η καφεΐνη μπορεί να βλάψει το σπέρμα σε μοριακό επίπεδο. Ενας μικρός εσπρέσο περιέχει περί τα 100 mg καφεΐνης. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνδρες που έπιναν 265 mg καφεΐνης ή περισσότερο είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες να γίνουν πατεράδες.

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία, η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να δίνει… χείρα βοηθείας στη γονιμότητα. Συγκεκριμένα οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 22 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περί τις τρεις μονάδες) είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί μέσω IVF σε σύγκριση με όσους απείχαν από το αλκοόλ. Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση για αυτή τη σύνδεση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μειώνουν τα επίπεδα στρες και βοηθούν στη σύλληψη.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν 105 άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη των οποίων οι σύντροφοι υποβλήθηκαν σε IVF στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταξύ του 2007 και του 2013.

Ευεργετικό το αλκοόλ αλλά όλα με μέτρο

Οπως ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης μαιευτήρας-γυναικολόγος δρ Ανάτ Κάρμον, «η μεγάλη κατανάλωση καφέ από τους άνδρες φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης». Σε κάθε περίπτωση η ειδικός συμβούλευσε τους άνδρες που θέλουν να ζήσουν την πατρότητα να ακολουθούν όσο πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν. «Οτιδήποτε είναι καλό για την υγεία της καρδιάς είναι καλό και για τη γονιμότητα» σημείωσε η ειδικός και προσέθεσε: «Ετσι συμβουλεύω τους άνδρες να ασκούνται όσο πιο πολύ μπορούν και να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή».

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα ούτε η καφεΐνη ούτε το αλκοόλ φάνηκε να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα ή την κολυμβητική τους ικανότητα. Ωστόσο υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ή αλκοόλ και των πιθανοτήτων απόκτησης παιδιού.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο δρ Αλαν Πάσεϊ, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ανέφερε: «Δεν βλέπω τον λόγο να συμβουλεύσω τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ. Σίγουρα πάντως πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και σε ό,τι αφορά τη γυναίκα, σε περίπτωση που καταφέρει να μείνει έγκυος, είναι καλό κατά το πρώτο τρίμηνο να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφεΐνης από τον υποψήφιο πατέρα και τη σύνδεσή της με μειωμένες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης της συντρόφου του, το εύρημα αυτό είναι ενδιαφέρον αλλά απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση».

Τσώλη Θεοδώρα

To Βήμα 

Copy link
Powered by Social Snap