Μπορεί να επηρεάσει θετικά μια φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με έρευνα
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι μια καλή κουβέντα ή μια υποστηρικτική κίνηση όταν είμαστε άρρωστοι. Έρευνα υποστηρίζει τώρα ότι ένας ευγενικός, καλοσυνάτος, υποστηρικτικός γιατρός μπορεί όχι μόνο να κάνει μια ασθένεια ανεκτή, αλλά παράλληλα είναι σε θέση να βοηθήσει τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα, ακόμα και να κάνει τη θεραπεία τους πιο αποτελεσματική.
Τα ευρήματα προέρχονται από ερευνητές που μελετούν το φαινόμενο placebo, όταν δηλαδή η λήψη ενός ψευδοφαρμάκου έχει στον οργανισμό αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά που έχει και η πραγματική θεραπεία.
Εκατοντάδες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι ενημερώνονται για παράδειγμα ότι η ένεση την οποία έκαναν μειώνει τον πόνο, αναφέρουν ότι πράγματι αισθάνονται καλύτερα, ακόμα και στην περίπτωση που η σύριγγα δεν περιείχε τίποτα άλλο παρά αλατόνερο.
Τώρα, οι επιστήμονες μελετούν το κατά πόσο είναι εφικτό να δώσουν ώθηση στο φαινόμενο αυτό.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard ανακάλυψε ότι απλούστατα πράγματα, όπως η χρήση θετικού λεξιλογίου, η δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος και κυρίως η διασφάλιση ότι ο ασθενής εμπιστεύεται τον γιατρό του, μπορούν να βελτιώσουν την αντίδραση του ασθενή στη θεραπεία.
«Διαθέτουμε αρκετά στοιχεία ώστε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους γιατρούς σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, χρησιμοποιώντας το φαινόμενο placebo», εξηγεί ο Καθηγητής Ψυχολογίας, Irving Kirsch, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος του Harvard σχετικά τη μελέτη του Placebo.
Πηγή: Vita.gr
Newsbeast.gr