Εκτύπωση άρθρου

Ο μήνας που γεννιέται κανείς όντως μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει να εκδηλώσει ορισμένα νοσήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι άνθρωποι αυτοί γεννήθηκαν από το 1900 έως το 2000 και απευθύνθηκαν μεταξύ 1985 και 2013 στο Νοσοκομείο New York Presbyterian του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Συνολικώς εκδήλωσαν 1.688 διαφορετικά νοσήματα, τα 55 εκ των οποίων απεδείχθη ότι παρουσιάζουν αυξομειώσεις στη συχνότητά τους αναλόγως με το μήνα που γεννιέται κανείς.

Τα 39 από τα νοσήματα ήταν γνωστό ότι έχουν εποχιακή διακύμανση, αλλά τα 16 (στα οποία συμπεριλαμβάνονται εννέα είδη καρδιοπάθειας) είναι καινούργια.

Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το άσθμα, η βρογχιολίτιδα (νόσος των πνευμόνων), η αθηροσκλήρυνση, η κολπική μαρμαρυγή, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, η υπέρταση, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη και η καρδιομυοπάθεια.

Σε γενικές γραμμές η μελέτη που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ιατρικής Πληροφορικής» (JAMIA) έδειξε πως μερικοί μήνες (Ιούνιος, Αύγουστος, Ιανουάριος και Δεκέμβριος) δεν παρέχουν κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα όσον αφορά τη νοσηρότητα από αυτά τα 55 νοσήματα.

Άλλοι (λ.χ. Νοέμβριος) είναι πιθανότερο να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης και άλλοι (π.χ. Φεβρουάριος) με μειωμένο κίνδυνο – τουλάχιστον για τα περισσότερα νοσήματα.

Συνολικά, ο Μάιος και ο Ιούλιος ήταν οι μήνες που συνοδεύονταν με τον χαμηλότερο (μηδενικό σχεδόν) κίνδυνο νοσήσεως όσων γεννήθηκαν στη διάρκειά τους.

Οι συσχετίσεις αυτές, βέβαια, εξαρτώνται και από το είδος της ασθένειας, επισημαίνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Ανά μήνα

Η μελέτη έδειξε ότι τα κύρια νοσήματα με τα οποία συσχετίζεται (από λίγο έως πολύ) ο μήνας που γεννήθηκε κανείς είναι τα εξής:

* Η υπέρταση για όσους γεννήθηκαν Ιανουάριο

* Η κολπική μαρμαρυγή για όσους γεννήθηκαν Φεβρουάριο

* Η αρτηριοσκλήρυνση για όσους γεννήθηκαν Μάρτιο

* Η στηθάγχη για όσους γεννήθηκαν Απρίλιο

* Το άσθμα για όσους γεννήθηκαν Σεπτέμβριο

* Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας για όσους γεννήθηκαν Οκτώβριο

* Οι ιογενείς λοιμώξεις και η οξεία βρογχιολίτιδα στην παιδική ηλικία για όσους γεννήθηκαν Νοέμβριο

Ο Μάιος, οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες και ο Δεκέμβριος δεν συσχετίσθηκαν θετικά με συγκεκριμένο νόσημα.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι:

* Όσοι γεννιούνται Μάρτιο διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά έχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι των αναπνευστικών και των νευρολογικών ασθενειών.

* Όσοι γεννιούνται Οκτώβριο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων και ταυτοχρόνως μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Πού μπορεί να οφείλονται αυτές οι συσχετίσεις; Οι ερευνητές, με επικεφαλής τονδρα Νίκολας Τατονέτι, επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Κολούμπια, εκτιμούν ότι παίζουν ρόλο κάποιοι πρώιμοι αναπτυξιακοί μηχανισμοί, οι οποίοι επηρεάζονται από τις εποχές.

«Τα στοιχεία μας μπορεί να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να εντοπίσει νέους παράγοντες κινδύνου για πολλά και σημαντικά νοσήματα», δήλωσε ο Τατονέτι.

Και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η μελέτη με στοιχεία από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου, για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις εκτός Νέας Υόρκης.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap