Εκτύπωση άρθρου

Σε ποιον δεν αρέσει να βλέπει το είδωλό του στον Καθρέφτη; Ποιος δεν έχει συμβουλευτεί ή παίξει μπροστά του. Από παιδί ακόμα, φορώντας τα ψηλά τακούνια της μαμάς, την γραβάτα του μπαμπά και προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος είναι, πως είναι, τι έχει… ξεχωριστό! Έτσι κι η Φωτεινή «βάζει » τον καθρέφτη στην καθημερινότητά της, πιο πολύ γιατί παίζει μαζί του κι ύστερα γιατί της λέει αλήθειες…. Και μεγαλώνοντας, καθρέφτης γίνονται τα ορθάνοικτα μάτια της μάνας που πάντα είναι εκεί να κρίνουν, να αγαπήσουν, να δεχτούν, να… απορρίψουν. Ώσπου τα μάτια ή καλύτερα η ματιά της μαμάς να αλλάξει. Και τότε γίνεται κομμάτια ο καθρέφτης κι η ψυχή. Η καθημερινότητα της μικρής Φωτεινής δεν είναι πια τόσο… φωτεινή, η εμφάνιση της, οι επιδόσεις στο σχολειό και η μοναξιά, της κυριεύουν την ζωή. Μόνο σαν νοιώσει τη δύναμη του εαυτού της, μόνο σαν η μάννα όπως πάντα την καθοδηγήσει και συμβουλέψει σωστά, η Φωτεινή θα νοιώσει, θα καταλάβει, θα εκτιμήσει τα προτερήματα, τα λάθη και τα σωστά που πρέπει η ίδια να καταφέρει με τη ζωή της.

Θα μπορούσε να είναι ο μαγικός καθρέφτης της κακιάς μητριάς στο Παραμύθι της Χιονάτης, όμως δεν είναι. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα κοριτσάκι που το μυαλό του είναι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση και όλα τα «ροζ» που αγαπάνε τα κορίτσια, όμως δεν είναι. Η Φωτεινή της Γλυκερίας Γκρέκου, είμαστε όλοι εμείς, κάποια στιγμή της ζωής μας. Στο βιβλίο είναι ένα μικρό κορίτσι, όπως όλα τα παιδιά, που έχει ανάγκη να την αγαπούν, να την επιβραβεύουν και να νοιώθει την ασφάλεια και την εκτίμηση της οικογένειας και πιο πολύ της μητέρας της. Σημάδια των καιρών, η παραμέληση, η ανεργία, η κούραση και η μοναξιά. Τα παιδιά δύσκολα δέχονται και καταλαβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή, γιατί θέλουν να πρωταγωνιστούν παντού και πάντα. Η συναισθηματική τους ισορροπία εξαρτάται από τις μικρές καθημερινές χαρές και… σημασίες κι όταν κάτι πάει στραβά, τότε ο κόσμος, η αυτοεκτίμηση, η δύναμη τους κλονίζεται ή και χάνεται.

Γεμάτο συμβολισμούς το βιβλίο, γεμάτο συναίσθημα και… οικογένεια. Οικογένεια βράχος, οικογένεια ευάλωτη. Γεμάτο μητρική αγάπη, συμπεριφορές και αυτοεκτίμηση. Ο καθρέφτης ήταν πάντα ένα μαγικό σύμβολο, εύθραυστο, ανθεκτικό, φωτεινό και μυστηριακό. Ήταν και παραμένει σύντροφος πιστός στα δύσκολα ή στα εύκολα, μεταφορικά ή πρακτικά έχει τη δύναμη να προκαλεί ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Κι όταν τούτος ο καθρέφτης γίνεται ψυχή τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ. Προσοχή σε όλους μας, τους γονείς, που είμαστε καθρέφτες των παιδιών μας και για τα παιδιά μας. Προσοχή στα θέλω, στα δώσε και στα δύσκολα που μπορούν να θρυμματίσουν το γυαλί και τις ισορροπίες όλων μας.

Εκπληκτική εικονογράφηση για μια ακόμα φορά από την Αιμιλία Κονταίου …

Για παιδιά από επτά χρονών…. και για γονείς που θέλουν να τους υπενθυμίζουν, τέτοιες γραφές , τα αυτονόητα!

Γλυκερία Γκρέκου, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ψυχογιός

https://fractalart.gr

Copy link
Powered by Social Snap