Εκτύπωση άρθρου

Μπορείτε να πάτε κόντρα στα γονίδια…

O υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και σε όσους ανθρώπους έχουν μεγάλη γενετική προδιάθεση για έμφραγμα ή ανακοπή, αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν γονίδια υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορούν να αντισταθμίσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο, εφόσον ακολουθούν συστηματικά τους κανόνες της υγιεινής ζωής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικου Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γενετικής Σεκάρ Καθιρεζάν, ανέλυσαν γενετικά και κλινικά στοιχεία για πάνω από 55.000 άτομα.

Κάθε συμμετέχων «βαθμολογήθηκε» για το ατομικό γενετικό κίνδυνο που αντιμετώπιζε να υποστεί έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε πόσο υγεινά ζούσε με βάση τέσσερις παράγοντες (κάπνισμα, σωματικό βάρος, άσκηση, διατροφή). Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση ανάμεσα στις δύο βαθμολογίες, του γενετικού κινδύνου και του υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αφενός ο γενετικός παράγοντας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για την καρδιά έως κατά 90%, αφετέρου ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με το πιο επιβαρημένο γενετικό προφίλ έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος, αν ζουν υγιεινά.

Αντιθέτως, ένα άτομο με υψηλό γενετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, όταν ταυτόχρονα ακολουθεί και ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, έχει κατά μέσο όρο σχεδόν 11% πιθανότητα να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αν ζει υγιεινά ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%.

Η μελέτη όμως έδειξε ότι ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή αν κάποιος έχει ευνοϊκό γετικό προφίλ, προκαλεί την τύχη του, αν ζει ανθυγιεινά. Οι άνθρωποι με καλό γενετικό προφίλ και υγιεινό τρόπο ζωής έχουν 3% πιθανότητα να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν, αν όμως ζουν ανθυγιεινά, τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει σχεδόν στο 6%, δηλαδή διπλασιάζεται.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap