Εκτύπωση άρθρου

Ανεξάρτηση διαβίωση

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, αθλούνται τακτικά, απέχουν από το κάπνισμα και κρατούν υπό έλεγχο το βάρος τους, μπορούν να ελπίζουν σε περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς νοσηρότητες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Γήρανσης και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής την Δρ Ανν Νιουμαν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 5.900 άνδρες και γυναίκες, 65 ετών και άνω. Στην αρχή της μελέτης, οι ηλικιωμένοι είχαν πλήρη κινητική αυτονομία και ζούσαν μόνοι σε διάφορες αμερικανικές περιφέρειες.

Με αφετηρία το 1990 και για τα επόμενα 25 χρόνια, οι ερευνητές κατέγραφαν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, δύο φορές τον χρόνο, με έμφαση στο κάπνισμα, το αλκοόλ, την γυμναστική, την διατροφή, το σωματικό βάρος και την κοινωνικότητα.

Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, σχεδόν εννέα στους δέκα συμμετέχοντες είχαν αποβιώσει. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έτειναν να ζουν 15 χρόνια μετά την αρχή της έρευνας και σχεδόν 11 εξ αυτών των ετών ήταν ελεύθερα νοσηρότητας/αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυσκολία να διεκπεραιώσουν δουλειές της καθημερινότητας, όπως να φάνε, να πλυθούν, να ντυθούν, να σηκωθούν ή να ξαπλώσουν και να βαδίσουν εντός του σπιτιού.

Οι άνδρες έζησαν κατά μέσο όρο 12 χρόνια και ήταν ελεύθεροι αναπηρίας περίπου τα 10 χρόνια.

Αφού οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση και διαρκή ζητήματα υγείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν την υγιεινότερη ζωή έζησαν περισσότερο και με ελάχιστα χρόνια νοσηρότητας/αναπηρίας.

Οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες είχαν μειωμένα κατά 7% τόσο τα έτη ζωής όσο και τα χρόνια χωρίς προβλήματα υγείας, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Επίσης, όσοι δεν έτρωγαν υγιεινά είχαν μειωμένα κατά 4% τα χρόνια ζωής και τα έτη χωρίς αναπηρίες.

Για κάθε 25 οικοδομικά τετράγωνα που ένας άνδρας ή γυναίκα περπατούσε κάθε εβδομάδα, τα χρόνια ανεξάρτητης διαβίωσης, αλλά και μακροζωίας αυξάνονταν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι όσοι είχαν τις υγιεινότερες συνήθειες αναμενόταν να ζήσουν τα εναπομείναντα χρόνια ζωής τους κατά 80% χωρίς αναπηρίες. Άρα μπορούμε να πούμε η υγιεινή ζωή στην τρίτη ηλικία είναι σημαντική για κάποιον που θέλει να μείνει υγιής και ελεύθερος ασθενειών και αναπηριών» σχολιάζει η Δρ Νιουμαν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap