Οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο μετά από το έμφραγμα, το αντιμετωπίζουν καλύτερα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε 164 ασθενείς. Όπως έδειξε, οι αισιόδοξοι διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο τις πρώτες εβδομάδες μετά το έμφραγμα, ενώ έξι μήνες αργότερα ήταν πιο δραστήριοι και ζούσαν πολύ πιο φυσιολογικά απ’ ό,τι οι απαισιόδοξοι συνομήλικοί τους.
Αντιθέτως, άλλα θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη δεν φάνηκε να επηρεάζουν την πορεία της υγείας τους, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής δρα Τζεφ Χάφμαν, αξιολόγησαν δύο φορές την ψυχική κατάσταση των ασθενών και κατέγραψαν την πορεία της σωματικής υγείας τους.
Η αισιοδοξία ήταν ισχυρότερος προάγγελος καλύτερης έκβασης – πιθανώς διότι είναι ένα θετικό συναίσθημα που εστιάζει στο μέλλον, ενώ η ευγνωμοσύνη αφορά γεγονότα του παρόντος ή του παρελθόντος.
Επιπλέον, η συσχέτιση μεταξύ αισιοδοξίας και βελτιωμένης ανάρρωσης ίσχυε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, τυχόν άλλων συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας και φυσικής κατάστασης πριν από το έμφραγμα.
Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», αξιολογήθηκαν σχεδόν 400 ασθενείς με έμφραγμα. Όσοι ήσαν απαισιόδοξοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως δεύτερο έμφραγμα, ή να χρειασθούν εγχείρηση καρδιάς στη διάρκεια τεσσάρων ετών παρακολούθησης.
Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τους αισιόδοξους συνομηλίκους τους.
Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά, αλλά στο μεσοδιάστημα δεν θα έβλαπτε οι ασθενείς να οπλιστούν με αισιοδοξία για το μέλλον τους, τόνισαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα