Η φροντίδα του κήπου και οι επιδιορθώσεις στο σπίτι μπορεί να προσθέσουν χρόνια στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 4.232 εθελοντές, ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι διέθεταν καθημερινά χρόνο σε βαριές δουλειές (όπως οι επιδιορθώσεις του αυτοκινήτου και του σπιτιού ή το κούρεμα του γρασιδιού), διέτρεχαν πολύ μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικό.
Το ίδιο ίσχυε και για όσους ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως το μάζεμα χόρτων ή το κυνήγι, ενώ κάποια προστασία παρείχαν ακόμα και οι ελαφριές δουλειές του σπιτιού.
Όπως εξηγούν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να περνάνε πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση και, καθώς μεγαλώνουν, αφιερώνουν ολοένα λιγότερο χρόνο σε κινητικές ασχολίες.
Έχοντας αυτό κατά νου, αποφάσισαν να συγκρίνουν την καθιστική ζωή και τις κάθε είδους φυσικές δραστηριότητες με τη συχνότητα των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, καθώς και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.
Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, παρακολούθησαν επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών τους, διαπιστώνοντας πως μεταξύ όσων καθημερινά έκαναν βαριές χειρωνακτικές εργασίες ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού ήταν κατά 27% μειωμένος, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία κατά 30%.
Μειώσεις των κινδύνων παρατηρήθηκαν και με τις πιο ελαφρές δουλειές, αν και ήταν χαμηλότερες.
Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η γενικώς δραστήρια καθημερινή ζωή ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροζωία των ηλικιωμένων», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Και προσθέτουν ότι ως φαίνεται η πολύωρη ακινησία επιφέρει αλλαγές στον οργανισμό, όπως η μείωση του μεταβολικού ρυθμού και ορμονικές μεταβολές στους μυϊκούς ιστούς, που επιβαρύνουν σημαντικά την γενική υγεία.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα