Εκτύπωση άρθρου

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στους εφήβους δυστυχώς δεν έχουν μόνο βραχυχρόνιες επιπτώσεις αλλά μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη ζωή τους ως ενήλικες.

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η οποία στηρίχτηκε σε δεδομένα που αφορούσαν περίπου 4.000 άτομα, κατέληξε ότι οι ενήλικες που δέχτηκαν bullyingόταν ήταν έφηβοι διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη!

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν όταν ήταν 13 ετών κατά πόσο είχαν δεχτεί bullying. Όταν έφτασαν τα 18 οι ερευνητές επανήλθαν εξετάζοντας τα πιθανά σημάδια κατάθλιψης που μπορεί να παρουσίαζαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν 700 έφηβοι είχαν δηλώσει ότι έπεφταν θύματα εκφοβισμού περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα στην ηλικία των 13. Από αυτούς περίπου το 15% είχε κατάθλιψη στα 18. Περισσότεροι από 1440 ακόμα συμμετέχοντες ανέφεραν ότι επίσης έπεσαν θύματα bullyingαν και λιγότερο συχνά (1-3 φορές μέσα σε 6 μήνες) όταν ήταν 13. Από αυτούς το 7% εμφάνισε κατάθλιψη στα 18. Αντίθετα από τους συμμετέχοντες που δεν είχαν υποστεί bullying στην εφηβεία τους καταθλιπτικά συμπτώματα στα 18 έδειξε μόνο το 5,5%.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πέσει θύματα bullyingπαρέμειναν καταθλιπτικά για μεγαλύτερο διάστημα καθώς το 10% από αυτούς πάλευε με την κατάθλιψη για πάνω από 2 χρόνια. Αντίθετα, μόνο το 4% των ατόμων που δεν είχαν δεχτεί bullying παρουσίασε επίμονη κατάθλιψη.
Η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει τα συμπεράσματα παλιότερων παρόμοιων ερευνών που επίσης έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ bullyingκαι κατάθλιψης. Αν μάλιστα συμψηφίσουμε τα αποτελέσματά τους φαίνεται πώς το bullyingσχετίζεται με το αρκετά ανησυχητικό ποσοστό 30% των περιστατικών κατάθλιψης κατά την πρώιμη φάση της ενηλικίωσης.

Αν είστε γονείς, θυμηθείτε πώς συχνά τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με πρακτικές εκφοβισμού δε μιλάνε γι΄ αυτό που τους συμβαίνει ενώ αδυνατούν και να αντισταθούν, γεγονός που φαίνεται πώς ευθύνεται για την εμφάνιση κατάθλιψης. Γι’ αυτό δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς τους και φυσικά να τα ενθαρρύνετε να σας μιλάνε για οτιδήποτε τα απασχολεί.

https://consumer.healthday.com/kids-health-information-23/adolescents-and-teen-health-news-719/bullied-teens-at-risk-for-later-depression-study-700005.html

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου 

Copy link
Powered by Social Snap