Εκτύπωση άρθρου

Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε τι βλάπτει την υγεία μας. Ωστόσο κάθε τόσο έρχονται διάφοροι επιστήμονες και δημοσιεύουν έρευνες για να μας τα υπενθυμίζουν. Η πιο πρόσφατη αυτή που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine και αφορά τις έξι συνήθειες που εάν τις έχει κάποιος παράλληλα έχει και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει συγκριτικά με κάποιον άλλο που κάνει διαφορετική ζωή.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, όπως μεταδίδει η daily mail, θανατηφόρος συνδυασμός είναι να κάθεται κανείς για περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα, με ελάχιστη γυμναστική και να κοιμάται περισσότερο από εννέα ώρες.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες οφείλονται για το ένα τρίτο των θανάτων.

Επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να πεθάνουν πρόωρα βρίσκονται και αυτοί που εκτός από τις παραπάνω συνήθειες καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ και δεν προσέχουν τη διατροφή τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό στην Αυστραλιανή έρευνα (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ) είναι ότι το να πηγαίνει κανείς το απόγευμα στο γυμναστήριο δεν ακυρώνει τη ζημιά που έχει γίνει από το ολοήμερο καθισιό στο γραφείο.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες είναι σημαντικό να υπάρχει και μια ισορροπία στον ύπνο. Ούτε πολλές ώρες, αλλά ούτε και πολύ λίγες.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα μια αμερικάνικη έρευνα προειδοποίησε ότι το να βλέπει κάποιος πολλές ώρες τηλεόραση συνδέεται με τις οκτώ σημαντικότερες αιτίες θανάτου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, ασθενειών του συκωτιού και του Πάρκινσον.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Μίτσιγκαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτοί που παρακολουθούν περισσότερο από 3.5 ώρες τηλεόραση την ημέρα είναι επιρρεπείς να νοσήσουν όχι μόνο με καρκίνο ή καρδιοαγγειακά προβλήματα αλλά και με διαβήτη, πνευμονία, ακόμη και Πάρκινσον.

Νωρίτερα μέσα στο έτος επιστήμονες από το πανεπιστημίο του Κέιμπριτζ προειδοποίησαν πως όσοι κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από άλλους που κοιμούνται λιγότερο και μάλιστα επεσήμαναν πως οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο.

Newsroom

HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap