Τι έδειξε έρευνα για την… καταπολέμηση της γοητεία που ασκούν τα εντυπωσιακά θηλυκά
Το κόλπο είναι γνωστό σε ταινίες κατασκοπείας: Μια γοητευτική γυναίκα μπαίνει στη ζωή του ήρωα σε μια κρίσιμη στιγμή και αποπλανεί τον κατά τα άλλα αλάνθαστο πρωταγωνιστή, εξαπατώντας τον και κάνοντάς τον να παρεκκλίνει της θέσης του.
Το σενάριο είναι αποτελεσματικό στο Χόλιγουντ και στην πραγματική ζωή επίσης. Οι άνδρες τείνουν να λένε «ναι» σε γοητευτικές γυναίκες χωρίς στην πραγματικότητα να εξετάζουν το κατά πόσο αυτές είναι αξιόπιστες. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν βρει για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να ξεπεράσουν αυτή την παγίδα και να τους επιτρέπει να παίρνουν πιο λογικές αποφάσεις.
Περίπου 100 άνδρες συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Στους μισούς άνδρες χορηγήθηκε μινοκυκλίνη, ένα αντιβιοτικό που σε φυσιολογικές συνθήκες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο. Έπειτα από τέσσερις μέρες χρήσης των φαρμάκων, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης μέσω υπολογιστή, ένας προς έναν με οκτώ διαφορετικές γυναίκες, βασιζόμενοι μόνο στις φωτογραφίες των θηλυκών παικτών.
Σε κάθε γύρο, δίνονταν στον αρσενικό παίκτη 13 δολάρια και του έδειχναν μια φωτογραφία της παίκτριας. Ο άνδρας έπρεπε να αποφασίσει πόσα χρήματα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε στην παίκτρια. Η ποσότητα που έδινε ο παίκτης θα τριπλασιαζόταν αργότερα και η παίκτρια θα αποφάσισε αν θα μοιραζόταν τα χρήματα με τον παίκτη ή αν θα τα κρατούσε όλα για τον εαυτό της. Ωστόσο, χωρίς να το γνωρίζουν οι άνδρες, οι γυναίκες κρατούσαν τα χρήματα κάθε φορά.
Οι ερευνητές επίσης ζήτησαν από τους άνδρες να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες των θηλυκών παικτριών για να καθορίσουν πόσο αξιόπιστες και γοητευτικές φαίνονταν με κλίμακα από το 0 ως το 10.
Όπως ακριβώς είχαν υποθέσει οι ερευνητές, οι άνδρες που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο πείθονταν περισσότερο από γοητευτικές γυναίκες σε σχέση με τις λιγότερο γοητευτικές. Αυτοί οι άνδρες έδωσαν περίπου το 65% των χρημάτων τους στις γυναίκες που βαθμολόγησαν ως γοητευτικές και μόνο το 50% σε αυτές που δεν τους φάνηκαν γοητευτικές. Από την άλλη, οι άνδρες που έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο, έδωσαν περίπου το 50% των χρημάτων τους σε κάθε ομάδα γυναικών, ανεξάρτητα από τη γοητεία τους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο ίσως ξεκαθάρισε το μυαλό των ανδρών από περισπασμούς, όπως η διέγερση, σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να αυξηθεί η συγκέντρωση του νου για τη λήψη λογικών αποφάσεων.
Μάλιστα, αυτοί οι επιστήμονες δεν ήταν οι πρώτοι που απέδειξαν ότι τα αντιβιοτικά έχουν κι άλλες συνέπειες πέραν μιας απλής θεραπείας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η μινοκυκλίνη μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση των ασθενών σε κοινωνικές περιστάσεις, να ενθαρρύνει τις νηφάλιες αποφάσεις και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη.
Μολονότι η λήψη ρίσκων στην παρουσία γοητευτικών γυναικών μπορεί να είναι κάτι καλό όταν οι άνδρες αναζητούν σύντροφο, τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει τελικά στις ταινίες όταν οι άνδρες εμπιστεύονται τυφλά μια γυναίκα χωρίς να πρέπει.
newsbeast