Εκτύπωση άρθρου

Νέα αιτία στο μικροσκόπιο των ειδικών

Οι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο μπορεί να αποτελέσουν αιτία για πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναδεικνύεται ένας νέος παράγοντας πρόωρου τοκετού, άγνωστος μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide, στο Κολόμπο του Οχάιο, με επικεφαλής την Δρ  Λίντια Σουκπου, ελπίζουν ότι με διατροφικές και άλλες παρεμβάσεις μπορούν ενδεχομένως να αποτραπούν ορισμένοι πρόωροι τοκετοί στο μέλλον.

Οι ειδικοί που μελέτησαν πάνω από 100 κυήσεις που κατέληξαν σε πρόωρο τοκετό, διαπίστωσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το αμνιακό υγρό περιείχε εναποθέσεις ασβεστίου, με συνέπεια οι εμβρυικές μεμβράνες να είναι λιγότερο ελαστικές και πιο εύκολο να σπάσουν.

Πολλά ανθρώπινα υγρά, όπως το σάλιο και το αίμα, μπορούν να παράγουν ασβεστοπρωτεϊνικά σωματίδια, τα οποία, όταν επικάθονται πάνω σε μαλακούς ιστούς, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ασβεστοποίησης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργούνται αρθρίτιδα, «πέτρες» στους νεφρούς, αθηροσκλήρωση και ρήξη ανευρύσματος.

Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι παρόμοια σωματίδια είναι δυνατό να παραχθούν και από το αμνιακό υγρό, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης ρήξης της μεμβράνης (του αμνιακού σάκου).

Η νέα αυτή θεωρία μπορεί να οδηγήσει σε μια καινοτόμο μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων τουλάχιστον πρόωρων τοκετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκυος πιθανώς θα πρέπει να ακολουθεί διατροφικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που μειώνουν την πιθανότητα ασβεστοποίησης στις αρτηρίες, με στόχο να μην δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες εναποθέσεων ασβεστίου στον αμνιακό σάκο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περίπου ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας στο μέλλον. Οι αυθόρμητοι πρόωροι τοκετοί δεν έχουν εύκολα ανιχνεύσιμες αιτίες και οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν γιατί οι συσπάσεις της μήτρας αρχίζουν νωρίς ή γιατί
 ρήξης της μεμβράνης συμβαίνει πριν το έμβρυο αναπτυχθεί πλήρως.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap