goneis kanoun diafora
Εκτύπωση άρθρου

new book

Η  έγκριτη   ψυχολόγος  –   παιδοψυχολόγος  Αλεξάνδρα   Α. Καππάτου επιστρέφει με ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και βοηθητικό βιβλίο, προσφέροντας απαντήσεις σε ερωτήματα, ανησυχίες και δυσκολίες που απασχολούν κάθε ζευγάρι από τη στιγμή που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί και αναλύει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύλληψη του παιδιού μέχρι το στάδιο που προηγείται της εφηβείας, προσφέροντας στους γονείς τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους και να ενημερωθούν για τα σημαντικότερα θέματα που τους προβληματίζουν.

Μέσα από 442 σελίδας η Αλεξάνδρα Α. Καππάτου καταφέρνει να μιλήσει για θέματα, όπως η ψυχολογική προετοιμασία της εγκύου, η γνωριμία της με το βρέφος, τα συναισθήματα του πατέρα, οι τρόποι επικοινωνίας με το παιδί, τα προβλήματα στον ύπνο, η άρνηση, οι εφιάλτες. Ακόμα καταπιάνεται με θέματα όπως η επιθετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, το πείσμα, το ψέμα, οι μαθησιακές δυσκολίες, η χρήση της νέας τεχνολογίας, το διαζύγιο, το άγχος, ο φόβος , η κατάθλιψη. Τέλος δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως εάν υπάρχει σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης, πως μπορούν να μιλήσουν οι γονείς στο παιδί τους για τη σεξουαλικότητα, την οικονομική κρίση,
την υιοθεσία κ.α.

Τίτλος: Οι γονείς κάνουν τη διαφορά!
Κωδ:. 32072
ISBN 978-960-481-966-9
 Σελίδες: 448

Κριτικές 

1. Από την εμπειρία μου ως παιδίατρος αλλά και ως μητέρα, οι ανησυχίες για την ανατροφή των παιδιών αλλά και η «επάρκειά» μας ως γονείς, με απασχολούν καθημερινά . 

Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου καταφέρνει , όπως πάντα, με κατανοητό τρόπο για τον αναγνώστη, να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις στους γονείς , αλλά και σε επιστήμονες που συναναστρέφονται με παιδιά, από την γέννησή τους μέχρι και την προεφηβεία .
Τι είναι λοιπόν αυτό το βιβλίο;
Παρακολουθώντας παιδαγωγούς να διαβάζουν σε παιδιά, διαπίστωσα ότι από τον τίτλο οι μικροί μαθητές μπορούσαν να ανακαλύψουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το περιεχόμενο του βιβλίου. Ο τίτλος « Οι γονείς κάνουν την διαφορά! Ανατρέφοντας το παιδί με λογική και ευαισθησία», μέσα σε λίγες λέξεις συμπυκνώνει τον τρόπο της αντιμετώπισης όλων των καθημερινών αλλά και των πιο σύνθετων θεμάτων που αφορούν στο μεγάλωμα των παιδιών .Γιατί η λογική βάζει τα τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού μας όρια και η ευαισθησία μας δίνει τη χαρά κάποιες φορές να τα ξεπερνάμε. Πάνω σε αυτή την τραμπάλα προσπαθούμε οι γονείς να ισορροπήσουμε καθημερινά.
Ο τρόπος και το ύφος της γραφής είναι απλός, κατανοητός και συνάμα τόσο επιστημονικός, όσο χρειάζεται για να μην χάσει τίποτα από την εγκυρότητα του. Καταπιάνεται με θέματα από την σύλληψη του παιδιού, την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, την διατροφή του, τις ενδο-οικογενειακές σχέσεις ,την σεξουαλικότητα, το σχολείο, το διαδίκτυο , ψυχοκοινωνικά θέματα και την πολύ επίκαιρη οικονομική κρίση . Η χρήση πραγματικών γεγονότων ως παραδείγματα μας μεταφέρει σε μια μεγάλη παρέα όπου ανταλλάσουμε απόψεις και όχι μόνο στεγνή γνώση .Στο τέλος κάθε κεφαλαίου είναι πολύ ευκρινώς γραμμένες οδηγίες για το τί θα πρέπει να κάνουμε και τί θα ήταν καλό να αποφύγουμε, δίνοντας έτσι στο βιβλίο μορφή «οδηγού» που θα ανατρέξει ο γονέας σε κάθε απορία που μπορεί να του δημιουργηθεί.
Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας τα όρια του φυσιολογικού και του παθολογικού είναι πολύ λεπτά. Η κ. Καππάτου βοηθάει τους ιδιαίτερα «ανήσυχους» αλλά και τους «επαναπαυμένους» γονείς να καταλάβουν πότε θα χρειαστούν τη βοήθεια ειδικού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή πότε η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι φυσιολογική. Επίσης ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για το πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια στο πρόβλημα του παιδιού.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο που αξίζει να του δώσουμε λίγο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας το βράδυ που τα μικρά μας θηρία κοιμούνται και κάνουμε τον απολογισμό της ημέρας…

Φλώρα Μπαραμπούτη – Ζερβάκη, Παιδίατρος

 

2.Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας πιο χαρούμενο, ευτυχισμένο και δημιουργικό; Ποιες είναι οι θεμελιώδεις ανάγκες του παιδιού; Επικοινωνείτε ουσιαστικά μαζί του; Η έγκριτη ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Α. Καππάτου προσφέρει στους γονείς έναν οδηγό “πρώτων βοηθειών” για θέματα της καθημερινότητας που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά και για προβλήματα π…more

Εκτιμώντας την κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου ως ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο και έχοντας ήδη διαβάσει το βιβλίο της, “Οι Γονείς Κάνουν Τη Διαφορά!”, δεν θα μπορούσα να μην διαβάσω και το βιβλίο της, “Μεγαλώστε Ευτυχισμένα Παιδιά”. Όντας μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, πιστεύω ακράδαντα πως το να αναζητάμε καλύτερους τρόπους διαπαιδαγώγησης ή και το να καταφεύγουμε σε βιβλία σχετικά με το θέμα, δεν αποτελεί έγκλημα αλλά αντίθετα, μπορεί να μας βοηθήσει, όχι μόνο να γίνουμε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας αλλά και τα ίδια να είναι πιο υγιή και πιο ευτυχισμένα. Φυσικά, τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης, το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ανάλογα ωστόσο, υπάρχουν πάντα κάποιες βασικές αρχές που δεν αλλάζουν.

Αλήθεια, ως γονείς, καταλαβαίνουμε πάντα τι είναι καλύτερο για το παιδί μας; Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται; Τι είναι αυτό που μπορεί να το κάνει ευτυχισμένο, δημιουργικό, ικανό να αξιοποιήσει τα ταλέντα ή και τα χαρίσματά του; Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο το να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας, να έχουμε τη διάθεση και την πρόθεση να το καταλάβουμε, να το κατανοήσουμε, να το συμβουλεύσουμε και να το κατευθύνουμε, όσο πιο σωστά μπορούμε. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες και σημαντικές αλλά μερικές φορές, ακόμα και οι μικρότερες λεπτομέρειες στην καθημερινότητα και την ανάπτυξη ενός παιδιού που παίζουν ρόλο και καθορίζουν τον χαρακτήρα του ο οποίος και θα τον συντροφεύει μετά την παιδική ηλικία, σε εκείνην της εφηβείας και αργότερα, στην ενήλικη ζωή του. Σάμπως εμείς δεν είμαστε σε έναν βαθμό το πρότυπο εκείνο που έπλασαν οι δικοί μας γονείς;

Με απλό, κατανοητό και άμεσο τρόπο, η κυρία Καππάτου μας δίνει μικρές και μεγάλες συμβουλές που μπορούν να κάνουν την συμβίωση με τα παιδιά μας, ακόμα καλύτερη, πιο εποικοδομητική, έχοντας την σπουδαιότητα που πρέπει να έχει η ανατροφή ενός παιδιού και η παρουσία και συμμετοχή του γονιού στη ζωή του. Η νέα, αναθεωρημένη έκδοση αυτού του βιβλίου-εγχειριδίου, μπορεί να σας δώσει λύσεις ακόμα και σε πράγματα που στα μάτια σας, φαντάζουν τραγικά και δύσκολα ενώ στην πραγματικότητα, δεν είναι. Όλα έχουν να κάνουν σε σχέση με τον έλεγχο, την κατανόηση, τη θέληση και πάνω απ’ όλα, την αγάπη. Γιατί όταν αντιμετωπίζουμε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού μας με αγάπη και τρυφερότητα, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.(less)

 

Copy link
Powered by Social Snap