Εκτύπωση άρθρου

 

 

Οι γυναίκες χάνουν την ικανότητα να γεννούν φυσικά τα παιδιά τους, επειδή βασίζονται ολοένα περισσότερο στις καισαρικές και στα φάρμακα, ισχυρίζεται ένας κορυφαίος γάλλος μαιευτήρας.

Ο γυναικολόγος δρ Μισέλ Οντέντ, παγκοσμίου φήμης ειδικός σε θέματα τοκετού, υποστηρίζει ακόμα ότι η αυξανόμενη τάση της πρόκλησης του τοκετού με φάρμακα, μπορεί να υπονομεύει και την ικανότητα του θηλασμού.

Αντ’ αυτών, λέει, οι μαίες και οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον φυσικό τοκετό και να διατηρούν ήρεμες τις γυναίκες, αντί να τις τρομάζουν και να τους προσφέρουν εξ αρχής μια πλειάδα φαρμάκων ή λύσεων για να γεννήσουν χωρίς να το καταλάβουν.

Οι καισαρικές είναι πάρα πολύ συνηθισμένες. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει πέρυσι στη δημοσιότητα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το ποσοστό των τοκετών που γίνονται με καισαρική στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στο 40% στα δημόσια νοσοκομεία και στο 65% στα ιδιωτικά.

Τα ποσοστά αυτά είναι πολλαπλάσια από το 15% που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι μπορεί να προκύψει από ιατρικά αίτια και από το 16-22% που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Ο 85χρονος δρ Οντέντ λέει ότι εξίσου επιζήμια με την βιομηχανία των καισαρικών είναι και η ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση των γυναικών στην επισκληρίδιο αναισθησία (στις μέρες, δύσκολα ακούς για τοκετό δίχως επισκληρίδιο), αλλά και η μόδα του να χορηγείται στη γυναίκα η ορμόνη οξυτοκίνη για να προκληθεί ή να επιταχυνθεί ο τοκετός κατά το δοκούν.

Στη Βρετανία, λ.χ., το 25% των τοκετών έγιναν πέρυσι με τη «βοήθεια» της οξυτοκίνης, έναντι του 7% το 2013!

Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που δένει τη μητέρα με το μωρό, αλλά είναι απαραίτητη και για την παραγωγή γάλακτος. Ο δρ Οντέντ προειδοποιεί πως με τη χορήγησή της μπορεί να μειωθεί η φυσική παραγωγή της από τον οργανισμό, με συνέπεια να δυσκολευτεί η μητέρα να θηλάσει το μωρό της.

«Όλ’ αυτά για μένα αποδεικνύουν το προφανές: οι γυναίκες χάνουν την ικανότητα να γεννάνε», λέει ο δρ Οντέντ. «Αυτό είναι το κύριο φαινόμενο… ο αριθμός των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο μωρά με φυσικό τρόπο, καθίσταται ασήμαντος».

Ο δρ Οντέντ κάλεσε τις μαίες να γίνουν «οι προστάτες της εξελικτικής διαδικασίας» και να προστατεύσουν τις γυναίκες από τους γιατρούς που είναι υπερβολικά πρόθυμοι να παρέμβουν.

Τις απόψεις αυτές παραθέτει στο βιβλίο του «Do We Need Midwives», το οποίο θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 9 Ιουλίου 2015, καθώς και σε κεφάλαιο που υπογράφει σε ένα άλλο βιβλίο, το οποίο τιτλοφορείται «Mama: Love, Motherhood and Revolution» (επίσης θα κυκλοφορήσει αργότερα εφέτος).

Ο δρ Οντέντ είναι ευρέως γνωστός ως ο μαιευτήρας που εισήγαγε την άποψη του τοκετού στο νερό και της δημιουργίας θαλάμων τοκετού όμοιων με δωμάτια σπιτιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται εναντίον των ιατρικών παρεμβάσεων στον τοκετό, ενώ το 2008 είχε δηλώσει πως ούτε το να παρευρίσκεται ο σύζυγος μιας γυναίκας στην αίθουσα του τοκετού είναι ωφέλιμο, διότι η παρουσία του εμποδίζει τη γυναίκα να χαλαρώσει.

Σχολιάζοντας τις νέες προειδοποιήσεις του, η δρ Σου Ντάουν, καθηγήτρια Μαιευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ, δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail»: «Ο δρ Οντέντ και κατά το παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις που μοιάζουν εξωφρενικές, αλλά λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαιώνονται από επιστημονικά στοιχεία.

»Η χορήγηση συνθετικής οξυτοκίνης στη γυναίκα επεμβαίνει στην ισορροπία των ορμονών της και τα έως τώρα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap