Εκτύπωση άρθρου

Σάλος στην Ιταλία με βιβλίο της Β’ δημοτικού που αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα άλλων εποχών
«Οι μαμάδες πλένουν και σιδερώνουν, οι μπαμπάδες εργάζονται και διαβάζουν»

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία, βιβλίο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί της δευτέρας δημοτικού, το οποίο αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο περιέχει άσκηση στην οποία περιγράφονται η δράση και τα χαρακτηριστικά ανθρώπων και ζώων.

Η μητέρα, σύμφωνα με την άσκηση αυτή, «πλένει και σιδερώνει», ενώ ο πατέρας «εργάζεται και διαβάζει». Η όλη υπόθεση δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν πολιτιστικό σύλλογο, και πολλοί χρήστες του διαδικτύου τώρα, ζητούν να αποσυρθεί το εν λόγω σχολικό βιβλίο.

«Έχω μείνει άναυδη. Πρόκειται για βιβλίο που τυπώθηκε το 2017», σχολιάζει μια ιταλίδα μητέρα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό βιβλίων, ποιο ακριβώς επιθυμούν να υιοθετήσουν για την τάξη τους.

Πριν λίγο καιρό, παρόμοιες αντιδράσεις είχε προκαλέσει βιβλίο μουσικής με τραγούδι το οποίο μάθαινε στα παιδιά ότι «η μαμά πλένει, σιδερώνει και μαγειρεύει ενώ τραγουδά ένα μοτίβο, ενώ ο μπαμπάς καπνίζει πίπα και παίζει μπάλα με τον θείο Γκαστόνε».

newsbeast.gr

 

Copy link
Powered by Social Snap