Εκτύπωση άρθρου

Χρειάζονται ακόμα πολλή εκπαίδευση

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στην αναπνοή των καρκινοπαθών με ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας, αλλά κάνουν αρκετά λάθη, ώστε -προς το παρόν τουλάχιστον- να μην μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά αξιόπιστοι βοηθοί στην έγκαιρη διάγνωση, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Breath Research.

Στο πρόσφατο παρελθόν μελέτες είχαν δείξει ότι, οι σκύλοι μετά από εκπαίδευση μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως τον καρκίνο σε ανθρώπους και έτσι είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι οι «καλύτεροι φίλοι» μας μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Ερευνητές από την Γερμανία και την Αυστρία, με επικεφαλής τον Κλάους Χάκνερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρεμς της Αυστρίας, πειραματίστηκαν με 122 ασθενείς. Από αυτούς, οι 29 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων, χωρίς να έχουν ξεκινήσει κάποια θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι 93 δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας (αλλά μερικοί είχαν καρκίνο, που διαγνώστηκε αργότερα).

Έξι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ανέλαβαν να μυρίσουν τους εθελοντές. Όλοι οι σκύλοι είχαν εμπειρία στο να εντοπίζουν ανθρώπους σε ειδικά καταστάσεις, όπως χιονοστιβάδα, σεισμός, ενώ είχαν και μεγάλη ευελιξία στην εκμάθηση νέων οσμών.

Τα ζώα έκαναν σωστή θετική διάγνωση σε ποσοστό 84%, ενώ οι σωστές αρνητικές διαγνώσεις έγιναν σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (31%).

«Οι σκύλοι μας έκαναν λάθη τόσο με τα θετικά όσο κυρίως με τα αρνητικά δείγματα», τόνισε ο Δρ Χάκνερ. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι, με την καλύτερη εκπαίδευση οι σκύλοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
 
Τόνισε ακόμα ότι ενώ μέχρι σήμερα οι σκύλοι έχουν αποδείξει πόσο γερή μύτη διαθέτουν, ανιχνεύοντας εκρηκτικά, ναρκωτικά και θύματα φυσικών καταστροφών, όμως -αντίθετα με τα ιατρικά όργανα διάγνωσης- δεν παύουν να βαριούνται, να κουράζονται, να πεινάνε και γενικά να διασπάται η προσοχή τους.

Έτσι προς το παρόν, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του κατά πόσο -με την περαιτέρω βελτίωση της εκπαίδευσης τους- οι σκύλοι θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν έγκαιρα για σοβαρές παθήσεις. Στο μεταξύ, ο μεγάλος ανταγωνιστής των σκύλων είναι η ηλεκτρονική «μύτη» (e-nose), μια συσκευή που φιλοδοξεί να τους μιμηθείμε πιο αξιόπιστο τρόπο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap