Εκτύπωση άρθρου

Βελτιώση της λειτουργίας της μνήμης

Οι στατίνες που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης μπορούν να αναστρέψουν τις μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά και τους ενήλικες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Neuroscience.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να αποτελέσουν μια νέα θεραπεία για το σύνδρομο Νοομαν, μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει ένα στα 2.500 παιδιά. Η διαταραχή προκαλεί πτώση βλεφάρων ή μεγαλύτερη του φυσιολογικού απόσταση ανάμεσα στα μάτια, περιορισμένη σωματική ανάπτυξη, καρδιακά ελλείμματα και ήπιες μαθησιακές δυσκολίες.

Προς το παρόν το σύνδρομο Νοομαν είναι ανίατο και έχουν ήδη εντοπιστεί οκτώ συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που το προκαλούν.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η χορήγηση λοβαστατίνης ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Αυτό κάνεις του επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Η στατίνη αναστρέφει τις μαθησιακές δυσκολίες που προκαλεί μια γενετική μετάλλαξη η οποία είναι πολύ συχνή αιτία μαθησιακών δυσκολιών. Να σημειωθεί ότι ενώ πολλά γονίδια ευθύνονται για το σύνδρομο Νοομαν, ένα συγκεκριμένο προκαλεί περίπου τις μισές περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο γονίδιο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την πρωτεΐνη Ras, η οποία ελέγχει πως τα εγκεφαλικά κύτταρα «συνεννοούνται» μεταξύ τους, ενθαρρύνοντας την διαδικασία της μάθησης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια μετάλλαξη στο σύνδρομο Νοομαν κάνει την πρωτεΐνη Ras υπερδραστήρια, και έτσι διαταράσσεται η κυτταρική «συζήτηση», άρα υποσκελίζεται η μαθησιακή διαδικασία.

Η λοβαστατίνη μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης μπλοκάροντας τη σύνθεση συγκεκριμένων μορίων λίπους, που χρειάζεται η πρωτεΐνη Ras για να λειτουργήσει. Η πτώση της δράσης της Ras επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνήσουν φυσιολογικά, και έτσι να συντελεστεί η μαθησιακή διαδικασία.

Όντως όταν η λοβαστατίνη χορηγήθηκε σε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα που είχαν σύνδρομο Νοομαν, η μείωση της πρωτεΐνης Ras συντέλεσε σε ουσιαστική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας να θυμούνται αντικείμενα και να πλοηγούνται μέσα σε έναν λαβύρινθο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap