Εκτύπωση άρθρου

Μικρότερη παραγωγή αντισωμάτων

Ενδεχομένως εκατομμύρια άτομα που παίρνουν στατίνες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης να μην αποκομίζουν τη μέγιστη προστασία από τα εμβόλια κατά της γρίπης, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases.

Και οι δυο μελέτες εστίασαν στην αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών εμβολίων σε άτομα που έπαιρναν ή όχι στατίνες.

Πιο αναλυτικά, στη μια μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την κατάσταση της υγείας 5.000 ατόμων, άνω των 65 ετών, μετά από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, την περίοδο της εποχικής γρίπης, μεταξύ 2009-2010 και 2010-2011, στις ΗΠΑ, την Κολομβία, τον Παναμά και τις Φιλιππίνες.

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τα άτομα που δεν έπαιρναν στατίνες, παρήγαγαν 38% – 67% περισσότερα αντισώματα κατά του ιού της γρίπης, συγκριτικά με όσους έπαιρναν στατίνες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα που είναι πιθανότερο να αποβιώσουν ή να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη και επίσης είναι πιθανότερο να παίρνουν στατίνες για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τα ποσοστά αναπνευστικών λοιμώξεων που σχετίστηκαν με την γρίπη, την περίοδο 2002 – 2011, σε άτομα 45 ετών και άνω, που είχαν λάβει ιατρική φροντίδα μέσω του συστήματος υγείας Kaiser Permanente, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων ήταν 26,2% στα άτομα που δεν έπαιρναν στατίνες, και μόλις 12,6% μεταξύ αυτών που έπαιρναν στατίνες.

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι επειδή τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, οι ηλικιωμένοι που παίρνουν στατίνες δεν θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία τους, καθώς και να κάνουν κάθε χρόνο τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους.

Στόχος και των δύο μελετών εξάλλου είναι ο σχεδιασμός καλύτερων στρατηγικών δημόσιας υγείας για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου από την εποχική γρίπη.

Πάντως, ίσως η διακοπή των στατίνων για λίγο καιρό πριν τον εμβολιασμό να βοηθά στη μεγιστοποίηση της ανοσοποίησης, αν και υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εμφράγματος. Μια εναλλακτική λύση είναι και η αύξηση της δοσολογίας του αντιγριπικού εμβολίου στους χρήστες των στατίνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap