releshionshep
Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι σχέσεις μας με τους γύρω μας, ειδικά αν ξεκινάνε από νωρίς στη ζωή μας, αποδεικνύονται το ίδιο σημαντικές με τη διατροφή και την άσκηση και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκειά της. Γι’ αυτό οι επιστήμονες παροτρύνουν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους όχι μόνο να ασκούνται και να τρέφονται σωστά αλλά να είναι και εξίσου κοινωνικά.

Αποτελέσματα με αποδείξεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα έδειξαν πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Για να το κάνουν συνέλεξαν δεδομένα από τέσσερις παλιότερες μελέτες που τους επέτρεπαν να μελετήσουν ενδελεχώς την κοινωνική ζωή και την υγεία (επικεντρώθηκαν στην εμφάνιση πίεσης, στην περίμετρο μέσης, το δείκτη μάζας σώματος και στην παρουσία φλεγμονής που είναι ενδεικτικά στοιχεία για προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος) ατόμων από την πρώιμη εφηβεία έως τα γεράματα.

Έτσι αυτή έγινε η πρώτη έρευνα που κατάφερε να συνδέσει σαφώς τις κοινωνικές σχέσεις με συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με καταστάσεις που έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας όπως το κοιλιακό λίπος, η φλεγμονή και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι δηλαδή η πρώτη που δείχνει με σαφήνεια με ποιον τρόπο οι κοινωνικοί δεσμοί μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας καθόλη την πορεία της ζωής μας.

Περισσότερες κοινωνικές σχέσεις, περισσότερη υγεία

Αυτό στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσο περισσότερους κοινωνικούς δεσμούς είχαν σε μικρή ηλικία τόσο καλύτερη ήταν και η υγεία τους στην αρχή και στο τέλος της ενήλικης ζωής τους. Συγκεκεριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εύρος της κοινωνικότητας των ατόμων φάνηκε να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά το πέρασμα στην ενηλικίωση καθώς και στην ύστερη ενήλικη ζωή. Έτσι προέκυψε στη διάρκεια της εφηβείας, η κοινωνική απομόνωση φάνηκε να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση φλεγμονής και μάλιστα σε ίδιο ποσοστό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Αντίθετα, η κοινωνική ενσωμάτωση φάνηκε να προστατεύει από την εμφάνιση κοιλιακής παχυσαρκίας. Όσον αφορά στην ύστερη ενήλικη ζωή, φάνηκε πώς η κοινωνική απομόνωση ήταν στην πραγματικότητα πιο επιβλαβής για την υγεία αφού συνέβαλε στην εμφάνιση ανεξέλεγκτης αρτηριακής πίεσης περισσότερο και από τον διαβήτη!

Όσον αφορά στους μεσήλικες, από την έρευνα δε φάνηκε να παίζει ρόλο στην υγεία τόσο ο αριθμός των σχέσεων όσο η ποιότητά τους.

“Βασισμένοι σε αυτά τα ευρήματα, βλέπουμε πώς είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους όχι μόνο να αθλούνται και να προσέχουν τη διατροφή τους αλλά να δίνουν την ίδια σημασία και στις σχέσεις τους με τους άλλους. Να αναπτύσσουν ευρεία κοινωνικά δίκτυα και δεξιότητεςε που θα τους επιτρέπουν να έχουν διάδραση με τους γύρω τους και θα θεσουν τα θεμέλια και για τις μετέπειτα κοινωνικές τους σχέσεις. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι το ίδιο σημαντικό με τη σωστή διατροφή και την άσκηση” τονίζουν οι ερευνητές.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160104163210.htm

To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap