Εκτύπωση άρθρου

Έχετε παρατηρήσει ότι συχνά όταν ένας άνθρωπος χάνει τον σύντροφό του συνεχίζει να έχει τις ίδιες συνήθειες σαν αυτός να ήταν ακόμα ζωντανός; Τώρα οι ψυχολόγοι αποφαίνονται πώς αυτό συμβαίνει πιο συχνά απ’ ό,τι πιστεύουμε και ότι μάλιστα υπάρχει λόγος. Όπως δείχνει μία νέα έρευνα όταν ο ένας πεθαίνει, τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος ζωής του συνεχίζουν να αντικατοπτρίζονται στον εναπομείναντα σύντροφο και μάλιστα με τρόπο που συνδέεται με την ποιότητα της ζωής του.

“Οι άνθρωποι που αγαπάμε συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε ακόμα και αφού χωριστούμε για πάντα. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι ο τρόπος ζωής που είχαμε μαζί όσο ζούσαν μπορεί να συνεχίσει να μας επηρεάζει όπως η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που βλέπουμε κάθε μέρα” λένε οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Σε παλιότερη έρευνά της η ίδια επιστημονική ομάδα είχε βρει στοιχεία που έδειχναν πώς η γνωστική λειτουργία και η υγεία του ενός μπορεί να επηρεάσει την ευεξία του συντρόφου του εξαιτίας του “συγχρονισμού” που αναπτύσσουν τα ζευγάρια. Τώρα όμως πάνε τη σκέψη τους ένα βήμα παραπέρα για να αποδείξουν ότι αυτή η δυναμική μπορεί να νικήσει ακόμα και τον οριστικό αποχωρισμό του θανάτου.

Για να το κάνουν συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν σε πάνω από 80.000 ενήλικες από 18 ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ. Από αυτούς επέλεξαν τελικά να μελετήσουν τη συμπεριφορά 546 ζευγαριών από τα οποία ο ένας σύντροφος απεβίωσε στη διάρκεια της έρευνας και 2.556 ζευγαριών που ζούσαν και τα δύο μέλη τους.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η όντως η ποιότητα ζωής του εναπομείναντα συντρόφου εξαρτάται από αυτήν που είχε όσο ζούσε και το έτερόν του ήμισυ και το πιο εκπληκτικό απ’ όλα ήταν πώς οι συμπεριφορές τους ήταν παρόμοιες με αυτές των ζευγαριών που και οι δύο σύντροφοι ήταν ακόμα στη ζωή!

Αυτό βέβαια μπορεί να έχει και μια αρνητική όψη καθώς αν οι δύο σύντροφοι δε μοιράζονταν μια ευτυχισμένη κοινή ζωή αυτός που μένει πίσω είναι πολύ πιθανό να παραμείνει το ίδιο ή και περισσότερο δυστυχής.

Ωστόσο, το σημαντικό κομμάτι της έρευνας είναι μάλλον το μήνυμα πώς ακόμα κι όταν χάνουμε αυτούς που αγαπάμε, παραμένουν στη ζωή μας έστω και έτσι. Κι αυτή η σκέψη μπορεί να μην τους φέρνει ξανά κοντά μας, κάποιες φορές όμως μπορεί να μάς παρηγορήσει και να μάς βοηθάει να συνεχίζουμε με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

https://psychcentral.com/news/2016/01/14/behavioral-link-with-spouse-remains-strong-even-after-death/97649.html

To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap