Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μη τσακώνεται, είναι όμως ο τρόπος που μαλώνεις με τον σύντροφό σου που καθορίζει αν η σχέση σας θα κρατήσει.
«Αντί να επιτίθενται στον χαρακτήρα του άλλου, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν ξεπερνούν τα όρια και εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα» λέει η ψυχοθεραπεύτρια Vikki Stark, διευθύντρια του Sedona Counseling Center του Μοντρεάλ στη Huffington Post. «Δεν πειράζει να πεις “Είμαι έξαλλος μαζί σου αυτή τη στιγμή!”, αλλά πειράζει αν πεις “Είσαι απαίσιος, θα έπρεπε να ντρέπεσαι που λέγεσαι άνθρωπος”».
Τι άλλο κάνει τους τσακωμούς των ευτυχισμένων ζευγαριών να ξεχωρίζουν; Παρακάτω η Stark μαζί με άλλους ειδικούς στον τομέα των σχέσεων μοιράζονται μαζί μας οχτώ τρόπους που χρησιμοποιούν τα ευτυχισμένα ζευγάρια όταν τσακώνονται -και δεν χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι.
1. Δεν αποφεύγουν τους τσακωμούς
Τα ζευγάρια που συνήθως μένουν για πάντα (ή έστω για πολλά χρόνια) μαζί, δεν φοβούνται να κάνουν «δύσκολες» συζητήσεις με τους συντρόφους τους. Κάνουν τις μεγάλες, τρομακτικές ερωτήσεις το συντομότερο δυνατό («Θα κάνουμε ποτέ παιδιά και αν ναι, πότε πιστεύεις πως θα το κάνουμε;», «Τι θα κάνουμε αν σε πάρουν σε εκείνη τη δουλειά στην άλλη πόλη; Δεν θέλω να μετακομίσω εκεί»), ώστε να μη δημιουργηθούν σημαντικότερα προβλήματα στο μέλλον, λέει η Diane Sawaya Cloutier, ειδική στον τομέα των σχέσεων και συγγραφέας σχετικών βιβλίων.
«Όταν τα θέματα-ταμπού ή τα άβολα θέματα δεν τίθενται υπό συζήτηση, μπορούν να μετατρέψουν ένα ανούσιο ζήτημα σε δράμα επικών διαστάσεων, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν είχαν ξεκαθαριστεί από την αρχή», λέει. «Τα ζευγάρια που συζητούν τα πάντα μπορούν να χειριστούν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον».
2. Ξεκινούν σιγά-σιγά και παίρνουν με σειρά το λόγο στη κουβέντα
Οι τσακωμοί συνήθως τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο που ξεκινούν, λέει η Bonnie Ray Kennan, ειδική θεραπεύτρια σε θέματα γάμου και οικογένειας από τη Νότια Καλιφόρνια. Τα ζευγάρια που έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του δίκαιου τσακωμού ξεκινούν σιγά-σιγά, αναφέρονται στα δύσκολα κομμάτια της κουβέντας με λεπτούς, ήπιους χειρισμούς και φροντίζουν να ηρεμούν το κλίμα όταν η κατάσταση φορτίζεται συναισθηματικά.
«Αν χειρίζεσαι μια δύσκολη συζήτηση με τρυφερότητα και σεβασμό, οι πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος αυξάνονται δραματικά», λέει η Kennan. «Αντίθετα, αν ξεκινήσεις με σκληρό τρόπο δύσκολα θα καλυτερεύσεις την κατάσταση -ειδικά αν είσαι άντρας».
Τα ζευγάρια που τσακώνονται με ήπιο τρόπο αναγνωρίζουν επίσης και την αξία του δούναι και λαβείν. «Όταν ο ένας μιλάει, ο άλλος ακούει πραγματικά», λέει η Kennan.
3. Δεν καταφεύγουν σε βρισιές
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις σπάνια εμπλέκονται σε άγριους καυγάδες με βρισιές, σαρκασμούς και ειρωνείες, γιατί ξέρουν πως δεν αξίζει να ρίξουν το επίπεδο της κουβέντας -και το δικό τους- όσο κι αν σκουρύνουν τα πράγματα.
«Και οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν πως δύσκολα μπορείς να πάρεις πίσω μια περιφρονητική ατάκα ή συμπεριφορά και πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα στη σχέση», λέει η Ray Kennan. «Με την πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει επίγνωση των επιπτώσεων ενός “βρώμικου” καυγά, για αυτό και τον αποφεύγουν».
4. Ξέρουν πώς να ηρεμούν
Όταν η κατάσταση ξεφεύγει, αυτοί που ξέρουν πώς να τσακώνονται ξέρουν και πώς να βάζουν σε τάξη τα συναισθήματά τους. Ξέρουν πόση αξία έχει ένα διάλειμμα, είτε αυτό σημαίνει να μετρήσουν μέχρι το 10, είτε να πάρουν βαθιές ανάσες, είτε να πουν στο σύντροφό τους «Μπορούμε να το ξαναπιάσουμε το πρωί;».
«Αυτά τα ζευγάρια ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν και να τιμούν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα “καίνε”» λέει η Amy Kipp, ψυχολόγος με ειδίκευση σε ζευγάρια και οικογένειες από το San Antonio. «Όταν και οι δύο σύντροφοι μπορούν να ηρεμούν τους εαυτούς τους και να κάνουν διαλείμματα όταν χρειάζεται, είναι συνήθως πιο εύκολο να βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους».
5. Ορίζουν κανόνες για τους καυγάδες τους
Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες δεν είχαν ποτέ τα ξεσπάσματά τους ή δεν είχαν κάνει το λάθος να πουν «βαριές κουβέντες» που μετά μετάνιωσαν. Απλά στην πορεία έμαθαν από τα λάθη τους. Μετά το τέλος ενός συναισθηματικά φορτισμένου καυγά, τα έξυπνα ζευγάρια φροντίζουν να βάζουν κανόνες ώστε την επόμενη φορά που θα τσακωθούν να μην χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης.
Οι κανόνες αυτοί μπορεί να είναι συγκεκριμένοι («Δε θα διακόπτουμε τον άλλο όταν προσπαθεί να εκφράσει τη δική του οπτική γωνία») ή πιο γενικοί: για παράδειγμα «Δεν έχει σημασία ποιος θα βγει από πάνω, σημασία έχει να βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο».
6. Αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και την οπτική του άλλου
Μπορεί να έχουν αντίθετες απόψεις, τα ζευγάρια όμως που βρίσκονται σε ευτυχισμένες, μακροχρόνιες σχέσεις προσπαθούν όσο μπορούν να καταλάβουν και την άλλη πλευρά σε μια διαφωνία.
«Μπορεί να πουν “Ξέρω πως δεν έχεις την ίδια άποψη με μένα, εκτιμώ όμως ότι ακούς και τη δική μου πλευρά”» λέει η Kipp. «Αυτή η θετική στάση ρίχνει την άμυνα του άλλου και επιτρέπει να αναπτυχθεί μια πιο παραγωγική συζήτηση».
7. Δίνουν στον άλλο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας
Οι σύντροφοι που μπορούν να αναπτύσσουν υγιείς και παραγωγικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, δεν σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα στη μέση του καυγά. Δεν βιάζονται να υποθέσουν πως το ταίρι τους θέλει να χωρίσουν επειδή, απλά, εκφράζει μια ανησυχία του. Εφησυχάζουν τις ανασφάλειές τους, ακούν προσεκτικά και προσπαθούν να δώσουν στον σύντροφό τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, λέει η Kipp.
«Το να έχεις μια υγιή σχέση, σημαίνει πως υποθέτεις ότι ο σύντροφός σου κάνει το καλύτερο που μπορεί τη δεδομένη στιγμή», εξηγεί. «Σε έναν τσακωμό, αυτό σημαίνει πως και οι δύο σύντροφοι έχουν τον ίδιο στόχο: μια αμοιβαία, ευεργετική λύση. Έτσι οι καυγάδες γίνονται μια ομαδική προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου και όχι μια “μάχη” για τον νικητή».
8. Δεν ξεχνούν ποτέ πως ό,τι και να γίνει, είναι μια ομάδα
Ακόμα και εν μέσω των πιο σκληρών και έντονων τσακωμών τους, τα υγιή ζευγάρια δεν ξεχνούν ποτέ πως είναι μια ομάδα. Θα το παλέψουν μαζί και θα μείνουν ο ένας δίπλα στον άλλο, μέχρι ο καυγάς να τους εξαντλήσει και να συμφωνήσουν πως χρειάζονται ένα διάλειμμα και κάτι να φάνε.
«Τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες, ευτυχισμένες σχέσεις, θυμούνται πάντα πως, όσο θυμωμένοι κι αν είναι, η ζωή θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα» λέει η Stark. «Και για αυτό δεν θέλουν να προκαλέσουν κάποια μόνιμη ζημιά. Ακόμα και αν είναι φορτισμένοι συναισθηματικά, είναι ικανοί να θυμούνται την αξία της μακροχρόνιας σχέσης τους. Είναι μια ομάδα και μαζί προστατεύουν το μέλλον τους».
Brittany Wong
HuffPost Greece