Εκτύπωση άρθρου

Ίδιος καρδιαγγειακός κίνδυνος

Οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι που απορρέουν από την υπέρταση είναι τελικά ίδιοι για αδύνατους, υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Hypertension.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Northwestern» στο Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Λάουρα Κολαντζελο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.657 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρδιακό νόσημα, διαβήτη ή καρκίνου, πριν τη μελέτη. Τους συνέκριναν με διπλάσιο αριθμό ανθρώπων που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2000.

Εν αντιθέσει με έρευνες που ομαδοποιούν τα άτομα ανάλογα το βάρος μόνο ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος, οι αμερικανοί ερευνητές συμπεριέλαβαν και την περίμετρο της μέση. Η περίμετρος της μέσης είναι δείκτης του λίπους πέριξ του κορμού, το οποίο σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Έτσι οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε επτά ομάδες ανάλογα με τον ΔΜΣ (λιποβαρή, κανονικοί, υπέρβαροι, παχύσαρκοι και πολύ παχύσαρκοι) και την περίμετρο της μέσης, χρησιμοποιώντας και παραμέτρους ανάλογα με την εθνική καταγωγή του καθενός.

Η υγιής ή «ιδανική» περίμετρος μέση ορίστηκε ως κάτω από 102 εκατοστά για τους άνδρες και λιγότερο από 88 εκατοστά για τις γυναίκες, καυκάσιας, αφρικανικής και ισπανικής καταγωγής και για την ασιατική φυλή στα 90 εκατοστά για τους άνδρες και κάτω από 80 εκατοστά στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι, ειδικά εκπαιδευμένοι τεχνικοί συνέλεξαν τις μετρήσεις βάρους, ύψους, περιμέτρου μέση και αρτηριακής πίεσης στην αρχή της μελέτης, καθώς και στοιχεία για εισαγωγές στο νοσοκομείο, τυχόν ιατρικές διαδικασίες, καρδιαγγειακές διαγνώσεις ή θανάτους κάθε εννέα με 12 μήνες, για περίπου 10 χρόνια, για κάθε συμμετέχοντα.

Στην αρχή της μελέτης, 1.054 άτομα είχαν υγιή ΔΜΣ, 1.568 ήταν υπέρβαροι και 1.172 ήταν παχύσαρκοι ή πολύ παχύσαρκοι.

Οι περισσότεροι με υγιές βάρος είχαν επίσης περίμετρο μέσης εντός φυσιολογικού πλαισίου, ενώ σχεδόν όλοι οι παχύσαρκοι είχαν μη κανονική περίμετρο μέσης. Επίσης, σχεδόν 350 άτομα με υγιές βάρος είχαν υπέρταση, συγκριτικά με πάνω από 550 παχύσαρκων.

Συνολικά, καταγράφηκαν 273 καρδιαγγειακά περιστατικά κατά τη διάρκεια της έρευνας και για κάθε κατηγορία βάρους, εκείνοι με υπέρταση ήταν πιθανότερο να υποστούν ένα τέτοιο επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους χωρίς υπέρταση.

Τα άτομα με υγιές βάρος και φυσιολογική αρτηριακή πίεση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα παχύσαρκα άτομα, όμως, με φυσιολογική αρτηριακή πίεση είχαν υψηλότερο κίνδυνο, ενώ αυτοί με κανονικό βάρος και οι παχύσαρκοι με υπέρταση είχαν τον ίδιο κίνδυνο.

«Προηγούμενες μελέτες που δεν είχαν εντοπίσει μεγαλύτερο κίνδυνο στα αδύνατα άτομα με υπέρταση, είχαν συμπεριλάβει στο δείγμα, καπνιστές, άτομα με διαβήτη και καρκίνο. Οι καπνιστές τείνουν να είναι πιο αδύνατοι αλλά έχουν επίσης περισσότερα καρδιαγγειακά συμβάματα, γεγονός που επηρεάζει το αποτέλεσμα και εμείς γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποκλείσουμε από το δείγμα μας τους καπνιστές. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν λοιπόν ότι ακόμα και τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και υπέρταση, έχουν ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο με τα παχύσαρκα. Και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, με διατροφή και γυμναστική» εξηγεί η Δρ Κολάντζελο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap