c78ec96652c9dd83f69ecbce18fc252a
Εκτύπωση άρθρου

Καλοκαιρινές διακοπές με το παιδί

Η Μαριέττα και ο Γιάννης έχουν δύο παιδιά· η κόρη τους είναι πέντε χρονών και επτά χρονών είναι ο γιος τους. Αναρωτιούνται πώς μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τις διακοπές τους. Ανησυχούν αν θα είναι χαρούμενα τα παιδιά τους, σκέφτονται με ποια παρέα να πάνε, πώς θα περάσουν κ.λπ.

Για να είναι επιτυχημένες οι διακοπές σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας την ηλικία, την προσωπικότητα καθώς και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας. Θα ήταν καλή ιδέα να περάσετε όλο το διάστημα των διακοπών σας ή μέρος τους με φίλους που έχουν κι εκείνοι παιδιά, ώστε να απασχολούνται οι μικροί μαζί, και να διασκεδάζετε οικογενειακώς. Ωστόσο, ακόμα κι αν ξεκινήσετε μόνοι, ενθαρρύνετε την επαφή τους με συνομήλικα παιδιά που θα συναντήσετε στον τόπο που θα επισκεφθείτε.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να περάσετε κάποιες μέρες στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού, φροντίστε κι εκεί να ασχοληθείτε μαζί τους. Ταυτόχρονα, όμως, αξιοποιήστε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να κάνετε μικρές αποδράσεις με τον/τη σύντροφό σας, εφόσον τα παιδιά θα βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.
O σωστός προγραμματισμός

Bασική ανάγκη των παιδιών στις διακοπές τους είναι να παίζουν και να νιώθουν χαλαρά. Δεν νομίζετε ότι έχουν απόλυτο δίκιο; Αν δεν παίξουν το καλοκαίρι, πότε θα το κάνουν; Aφήστε τα λοιπόν να κινηθούν ελεύθερα, να αθληθούν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά.
Aυτή η ελευθερία έχει πολλά θετικά στοιχεία. Tο παιχνίδι στην εξοχή τα βοηθά να αποκτήσουν καλό μυϊκό έλεγχο και συντονισμό κινήσεων.
Aπό την άλλη, εκτονώνονται, καλλιεργείται η άμιλλα, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους και αναπτύσσεται η φαντασία τους.
Mια άλλη βασική ανάγκη τους είναι να κάνουν πράγματα από κοινού με τους γονείς. Γι’ αυτό φροντίστε να παίξετε, να γελάσετε, να αστειευτείτε και να κολυμπήσετε μαζί.
Είναι επίσης ευκαιρία να μάθουν για τη φύση, τη γεωγραφία και την ιστορία, αξιοποιώντας στοιχεία αντλημένα από τις εκδρομές σας. Έτσι η γνώση θα γίνει προσιτή και ευχάριστη.
Προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους φτιάχνοντας κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγετε μαζί από την εξοχή ή την παραλία, είτε ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.
Μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να καταστρώσετε τα σχέδια για τις εξορμήσεις σας, φέρ’ ειπείν να επιλέξετε τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε σε κάθε εκδρομή, να τους αναθέσετε να συμβουλεύονται τον χάρτη για να σας καθοδηγούν και να σας δίνουν πληροφορίες σχετικά με το μέρος που επισκέπτεστε (π.χ., πόσους κατοίκους έχει, ποια είναι η κύρια ασχολία τους, αν υπάρχουν ιστορικά ή λαογραφικά στοιχεία). Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορείτε στη συνέχεια να τις μεταφέρετε στο μικρότερο παιδί με πιο απλά λόγια.
Επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους και συζητήστε γι’ αυτούς.
Για τις ώρες χαλάρωσης, προμηθευτείτε εκπαιδευτικά βιβλία με έξυπνα τεστ ανάγνωσης ή αριθμητικής, ή διασκεδαστικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους.
Προτρέψτε τα παιδιά να κρατούν ημερολόγιο με τις δραστηριότητες της ημέρας, καθώς και τις νέες εμπειρίες που αποκτούν.
Tα μεγαλύτερα παιδιά ίσως προτιμήσουν και κάποια βιβλία λογοτεχνίας, ιδίως αν βλέπουν ότι κι εσείς διαβάζετε
Mην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Αφιερώστε πάντα λίγο χρόνο σε κάτι που σας αρέσει, όπως ψάρεμα, πεζοπορία ή διάβασμα.

Από το βιβλίο μου

Copy link
Powered by Social Snap