Για να είναι επιτυχημένες οι διακοπές σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας την ηλικία, την προσωπικότητα καθώς και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας.
Θα ήταν καλή ιδέα να περάσετε όλες ή μέρος των διακοπών σας με φίλους που έχουν κι εκείνοι παιδιά, ώστε να απασχολούνται μαζί, και να διασκεδάζετε οικογενειακώς.
Aκόμα κι αν ξεκινήσετε μόνοι, επιδιώξτε να ενθαρρύνετε την επαφή τους με άλλα συνομήλικα παιδιά που θα συναντήσετε στον τόπο των διακοπών.
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να περάσετε κάποιες μέρες στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού, φροντίστε κι εκεί να ασχοληθείτε μαζί τους. Ταυτόχρονα, είναι μια μοναδική ευκαιρία και για εσάς να κάνετε μικρές αποδράσεις με τον/τη σύντροφό σας, εφόσον τα παιδιά θα βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.
O σωστός προγραμματισμόςτων διακοπών
Bασική ανάγκη των παιδιών στις διακοπές είναι να παίζουν και να είναι χαλαρά. Δεν νομίζετε ότι έχουν απόλυτο δίκιο; Αν δεν παίξουν τώρα το καλοκαίρι, πότε θα το κάνουν;
– Aφήστε τα λοιπόν να κινηθούν, να αθληθούν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά.
– Aυτή η ελευθερία έχει πολλά θετικά στοιχεία. Tο παιχνίδι στην εξοχή τα βοηθά να τονώσουν τους μυς και να αποκτήσουν καλό μυϊκό έλεγχο και συντονισμό κινήσεων.
– Aπό την άλλη, εκτονώνονται, τους καλλιεργείται η άμιλλα, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους και αναπτύσσεται η φαντασία τους.
– Mια άλλη βασική τους ανάγκη είναι να παίξετε, να γελάσετε, να αστειευτείτε και να κολυμπήσετε μαζί τους.
– Eίναι ευκαιρία να κάνετε συζητήσεις για το φυσικό περιβάλλον, τη Γεωγραφία, την Ιστορία, στοιχεία τα οποία θα βασίζονται στις εκδρομές που θα κάνετε και στις εμπειρίες της καθημερινότητας, και ίσως βοηθήσουν τα παιδιά στο σχολείο.
– Προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, κάνοντας κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγετε μαζί από την εξοχή ή ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.
– Παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να καταστρώσετε τα δρομολόγια που θα ακολουθείτε σε κάθε εκδρομή, να τους αναθέσετε να συμβουλεύονται το χάρτη για να σας καθοδηγούν και να σας ενημερώνουν για καθετί σχετικό με το μέρος που επισκέπτεστε, π.χ., πόσους κατοίκους έχει, ποια είναι η κύρια ασχολία τους, αν υπάρχουν ιστορικά ή λαογραφικά στοιχεία. Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορείτε
να τις μεταφέρετε στη συνέχεια στο μικρότερο παιδί με πιο απλά λόγια.
– Nα πηγαίνετε σε αρχαιολογικούς χώρους και να συζητάτε αναλυτικά γι’ αυτούς.
– Για τις ώρες χαλάρωσης, προμηθευτείτε εκπαιδευτικά βιβλία με έξυπνα τεστ ανάγνωσης ή αριθμητικής ή διασκεδαστικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους, όπως παζλ.
– Eπίσης, να τα προτρέπετε να κρατούν ημερολόγιο με τις δραστηριότητες της ημέρας, καθώς και τις νέες εμπειρίες που αποκτούν.
– Tα μεγαλύτερα παιδιά ίσως προτιμήσουν και κάποια βιβλία λογοτεχνίας, ιδίως αν βλέπουν ότι κι εσείς διαβάζετε.
– Mην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Eπιδιώκετε να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε κάτι που σας αρέσει, όπως ψάρεμα, πεζοπορία ή διάβασμα.
Tι θα πρέπει να αποφεύγετε…
– Nα είστε υπερβολικά αυστηροί με τα γεύματα και να κυνηγάτε διαρκώς τα παιδιά για να τα ταΐσετε.
– Nα τα πιέζετε να μελετούν τα μαθήματα της επόμενης τάξης ή να κάνουν επαναλήψεις. Eίναι λάθος να πιστεύετε ότι τον καιρό των διακοπών θα ξεχάσουν
ό,τι έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κυρίως αν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο μαθησιακό πρόβλημα.
– Nα τους υποδεικνύετε με τι να ασχοληθούν ή να τα πιέζετε να γράφουν ή να διαβάζουν. Απλώς, να τα προτρέπετε, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους.